IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се нов сезон на алтернативните монети

Индекс, проследяващ сто монети, е напът да запише по-добро представяне от това на биткойна за втори пореден месец

19:05 | 14.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цял един клас криптовалути се опитва да детронира биткойна от лидерската му позиция в сектора.

По-малките и по-неизвестни токени се представят по-добре от най-голямата по пазарна капитализация монета, създавайки нов „сезон на алтернативните монети“. Индекс, проследяващ 100 монети, е напът да запише по-добро представяне от това на биткойна за втори пореден месец благодарение на поскъпването на криптовалути като солана, кардано, аваланш и др. В същото време много криптокомпании наблюдават засилен клиентски интерес към тези по-малки монети, съобщава Bloomberg.

„Те отново се представят по-добре от биткойна – наричат го алт-сезон“, казва Джоузеф Хики, ръководител на звеното за търговия на BlockFi.о

Екосистемата на криптовалутите нарасна значително през последните две години, като почти всички фокусирани върху тях продукти се радват на интерес. Нови компании бяха основани по време на пандемията, незаменяемите токени преживяха бум, а алтернативните монети набраха нова популярност, докато инвеститорите се опитват да диверсифицират активите си не само с най-големите криптовалути.

Пазарният дял на биткойна се сви до около 40% от 65% в началото на 2020 г., показват данни на CoinMarketCap.

В миналото терминът „сезон на алтернативните монети“ е бил използван много пъти. Но пазарът преживява революция, казва Ръсел Стар, главен изпълнителен директор и изпълнителен председател на мениджъра на активи DeFi Technologies.

Той я оприличава на ранните дни на интернета, когато няколко компании като Microsoft и Apple властваха на пазара. Дълго време, докато секторът на дигиталните активи еволюираше, хоратя смятаха, че единственият начин да се включат е чрез биткойн или етер.

Стар посочва, че традиционните финансови компании и инвеститори, които искат да навлязат в криптосектора, наистина можеха да го направят само чрез шепа продукти. Сега неговата компания отчита растящ интерес към аваланш, луна, солана, кардано и полкадот.

Но все пак, макар тези криптовалути да имат потенциала за голяма отплата, то те могат да бъдат и много по-волатилни от биткойна или други по-големи монети. При разпродажби на пазара могат да са жертва на значителни загуби, като лидерството на биткойна е сигурно, че ще се възстанови. Въпреки това биткойнът и другите гореми криптовалути така и не успяха да запишат по-значителни ръстове на цената си тази година. Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, в който преобладава биткойнът и етерът, е приблизително с 9% нагоре през последния месец спрямо само 6% за биткойна.

Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 спрямо биткойна от началото на март. Графика: Bloomberg

Криптопазарът е обект на много технологични иновации и мнозина инвеститори искат да се включат рано – нещо, което само секторът на дигиталните активи може да предложи, казва Ноел Ейкисън, мениджър в Genesis Global Trading. Те могат да участват или чрез пазара за частен рисков капитал, или могат да се поинтересуват от етера, казва тя.

Ейкисън също отбелязва, че лидерството на биткойна на пазара отслабва. Това може да се приеме като подкрепа за „растяща роля на останалата част от пазара, която представлява“ страната на иновативната технология, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Новия риболовен сезон бе открит. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още