IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млрд. долара са откраднати чрез криптоизмами в САЩ от началото на 2021 г.

Най-честите случаи на кражба са свързани с фалшиви инвестиционни възможности

18:05 | 04.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Над 46 хил. души в Съединените щати твърдят, че са загубили общо над 1 млрд. долара в криптовалути заради измами от началото на 2021 г., сочи доклад, публикуван от Федералната търговска комисия, пише CNBC.

Миналогодишната загуба е била близо 60 пъти повече от тази за 2018 г., със средна индивидуална загуба от 2600 долара.

Комисията отбелязва, че топ криптовалутите, които хората казват, че са ползвали, за да плащат на измамници, са биткойн (70%), тетер (10%) и етер (9%).

Една ключва характеристика на криптовалути като биткойна, е, че преводите на плащания са окончателни и не могат да бъдат отменени. Това невинаги е нещо добро. Обратните плащания – вид инструмент, предназначен да защитава потребителите, позволяват на хората да отменят трансакция, ако твърдят, че са били измамно таксувани за стока или услуга, която не са получили.

Близо половината от хората, които са съобщили, че за загубили криптовалута поради измама от 2021 г. насам, твърдят, че всичко е започнало със съобщение в социална мрежа. Основните платформи, споменати в тези жалби, са Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) и Telegram (7%).

Фалшивите инвестиционни възможности са били най-често срещаният вид измама. През 2021 г. 575 млн. долара са загубени от криптоизмами, свързани с инвестиционни възможности, посочва комисията. Хората казват, че инвестиционни уебсайтове е трябвало да им показват растежа на техните криптовалути, но услугите са се оказали фалшиви. Когато потребителите са се опитали да изтеглят парите си, не са успели.

"Няма банка или друг централизиран орган, който да отбелязва подозрителни трансакции и да се опита да спре измамите, преди да са се случили“, предупреждава Федералната търговска комисия в доклада си. „Тези съображения не са нещо уникално за криптотрансакциите, но всички те се ползват от измамниците“.

Романтичните измами са вторите по популярност начини за загуба на криптовалута, следвани от бизнес измамите и тези, свързани с представянето със самоличност на човек от властта. 

Младите потребители е по-вероятно да бъдат въвлечени в подобен казус. Федералната търговска комисия съобщава, че хората на възраст от 20 до 49 години е на три пъти по-вероятно да обявят, че са загубили криптовалута заради измамник, от по-възрастните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
За откраднатите 350 милЯрда що мълчите, бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още