IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоиндустрията засенчва отбраната и фармацията по политически дарения

В САЩ секторът се оказва един от най-големите донори за предстоящите избори

14:14 | 03.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптомениджърите наливат повече пари в американската политика от някои от най-големите американски индустриалци, съобщава Bloomberg.

Политическите дарения от сектора са се увеличили до над 26 млн. долара през 2021 г. и първите три месеца на тази. Този приток на средства задминава даренията на интернет гиганти, производители на лекарства и компании в сектора на отбраната, осигурявайки свеж набор от средства за кандидатите в ноемврийските избори за Конгреса.

Въпросът с регулирането на виртуалните монети не е дори близо до противоречивостта на този за контрола върху оръжията или абортите например. Но предстоящите избори ще са много важни за криптосектора. Конгресът може да издаде нови закони за класа активи догодина, а усилията на федералните агенции за защита на потребителите, както и възможността за издаден от Федералния резерв токен също са на дневен ред.

„Индустрията е обект на толкова много надзор и началото на следващата година ще е наистина повратна точка във Вашингтон“, посочва Ерик Соуфър, политически консултант на Tusk Strategies. „Възможно е да видим исторически инвестиции през този изборен сезон“, допълва той.

През 15-те месеца до края на март даренията от хора, работещи в сегмента на дигиталните активи, достигат 26,3 млн. долара, показват данните на Федералната изборна комисия, обобщени от Bloomberg. Това е огромно увеличение спрямо по-малко от 500 хил. долара, които индустрията е дала през същия период по време на изборния цикъл през 2020 г.

Дълбоките джобове на криптосектора. Графика: Bloomberg 

В същото време 20 млн. долара е приносът на технологични компании като Alphabet и Amazon.com Inc., 7 млн. долара са дошли от производители на лекарства и 18 млн. долара от компании в сегмента на отбраната, показват данни на OpenSecrets. Данните, обобщени от неправителствената организация показват, че от частен капитал и инвестиционни фирми са дошли близо 76 млн. долара за периода.

И макар да се очаква средствата от криптодонорите да се увеличат с наближаването на вота през ноември, засега най-щедрият дарител е Сам Банкман-Фрийд – съоснователят на борсата FTX.

Роденият през 1992 г. милиардер е дарил 16 млн. долара само през април, като е и един от водещите донори през първото тримесечие на тази година. Като цяло той е похарчил около 32 млн. долара, или 75% от общата сума за индустрията, което го прави най-големият индивидуален донор след Джордж Сорос от началото на 2021 г., показват данните на Федералната избирателна комисия.

Главният изпълнителен директор на FTX е направил даренията през комитета за политическо действие „Защитете нашето бъдеще“ (Protect Our Future). Въпреки че няколко кандидати на Демократическата партия, подкрепени от този комитет, спечелиха първични гласувания, най-голямата предоставена сума от 11,4 млн. долара не можа да помогне за кандидатурата на новобранеца Карик Флин в Орегон.

Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Провалът на Флин миналия месец показа, че парите не е задължително да са достатъчен фактор за повлияване на избирателите, особено в първични избори с много кандидати, фокусирани върху местни проблеми. Според консултанта на Tusk Strategies Суфър криптодонорите имат да извървят дълъг път, що се отнася до развитието на последователна стратегия за получаването на максимума от даренията им.

„Все още не съм сигурен, че всички политически долари се координират по наистина последователен и ефективен начин за максимален ефект, но все още има малко време това да се измисли“, посочва той.

Банкман-Фрийс и неговата компания Alameda Research общо са дарили 10,2 млн. долара на суперкомитета за политическо действие, подкрепил Джо Байдън на изборите през 2020 г. Също така Фондът за победа на Байдън, набиращ средства за кампанията му, както и Националният комитет на Демократическата партия са получили от милиардера 50 хил. долара.

Донорите обаче подкрепят и кандидати на републиканците. Раян Саламе, който също е мениджър в борсата FTX, е дарил 5,7 млн. долара – по-голяма част от които за групи, подкрепящи републиканци, показват данните на Федералната избирателна комисия. Той е дарил 4 млн. долара като единствен донор на суперкомитета за политическо действие „Федерално действие за американската мечта“, който подкрепя кандидати за Конгреса от Републиканската партия.

Увеличаването на разходите е факт на фона на зачестяването на призивите във Вашингтон за затягане на правилата на криптопазара след срива на стейбълкойна TerraUSD миналия месец и сътресенията, до които това доведе на по-широкия криптопазар.

„Тази индустрия се появи от нищото да харчи значителна сума пари за политици“, казва Дан Объл, старши изследовател на OpenSecrets, имайки предвид криптосектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Такъв е пътя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още