IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите власти на Г-20 готвят първи международни правила за криптовалутите

Мерките се очаква да бъдат предложени през октомври

14:31 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бордът за финансова стабилност заяви в понеделник, че ще предложи международни правила за криптовалутите през октомври на фона на последните сътресения на пазара, които подчертаха необходимостта от регулации на сегмента, съобщава Ройтерс.

Международната финансова организация на регулатори, централни банкери и представители на министерствата на финансите на Г-20 досега се ограничаваше само с наблюдаване на криптосектора, тъй като според оценките ѝ той не представлява системен риск.

Но скорошните сътресения на криптопазара – поевтиняването на биткойна и проблемите на посредници като Celsius и Voyager, подчертаха неговата уязвимост, структурни проблеми и нарастваща връзка с по-широката финансова система, коментираха от борда.

„Провалът на пазарен играч, в допълнение към евентуалното налагане на възможно големи загуби за инвеститорите и застрашаването на доверието в пазара, идващи от избистрянето на поведенчески рискове, могат също така бързо да прехвърлят рискове към други части на криптоекосистемата“, се казва в позиция на борда.

Стойността на биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, се срина със 70% от ноември насам и се търгува на ниво от над 20 хил. долара в понеделник.

Стейбълкойните трябва да влязат в обхвата на стабилни регулации, ако искат да се използват като начин за разплащане, посочват още финансовите експерти.

Те ще представят през октомври пред финансовите министри и гуверньори на страните от Г-20 регулаторни и надзорни подходи, свързани със стейбълкойните и други криптоактиви.

Бордът няма законодателни сили, но неговите членове се ангажират с прилагането на взетите регулаторни принципи в своите подопечни юрисдикции.

Органът засега изостава от Европейския съюз, един от водещите членове на борда, който по-рано договори набор от правила за криптопазара.

Според Борда за финансова стабилност криптовалутите се използват предимно за „спекулативни цели“, но не оперират в „свободно от регулации пространство“ и трябва да се съобразяват със съществуващите правила.

Много държави настояват криптокомпаниите да имат регулации за борба с евентуалното пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още