IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Трябва да работим по споделени стандарти за регулация на криптовалутите

Неуеднаквените регулации, надзор и съвместимост сред юрисдикциите увеличават рисковете, предупреждават от министреството на финансите във Вашингтон

17:13 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ и чуждестранните съюзници трябва да работят заедно за създаването на споделени стандарти за регулиране на криптовалутите, за да не може престъпниците да избягват наказания за незаконна дейност. Това посочват от американското министерство на финансите, цитирани от Bloomberg.

„Неуеднаквените регулации, надзор и съвместимост сред юрисдикциите създават възможности за арбитраж и увеличавта риска за финансовата стабилност и защитата на потребителите, инвеститорите, бизнеса и пазарите“, се казва в позиция на ведомството. "Неадекватните правила за борба с прането на пари и финансирането на тероризма в различните страни прави по-трудно за САЩ да разследва незаконни трансакции“, се казва още.

Необходимостта от общо задаване на правила е една от темите, включена в рамката за международно сътрудничество, която министерството съобщи, че е изпратило към президента Джо Байдън в четвъртък. Ведомството трябваше да разработи рамката съвместно с други агенции в рамките на указа на държавния глава от март за правителствена стратегия за дигиталните активи.

В рамките на стратегията от министерството на финансите настояват САЩ да продължат съвместна работа с международните партньори и да станат лидер в преговорите за дигиталните валути на централните банки (т. нар. CBDC) и архитектурата на дигиталните плащания като цяло.

Федералният резерв разглежда възможностите за създаване на дигитален долар, но все още няма окончателно взето решение.

„Такава международна дейност трябва да продължи да засяга пълния спектър от въпроси и предизвикателства, повдигнати от дигиталните активи, включително финансовата стабилност, потребителска и инвеститорска защита, бизнес рискове, пране на пари, финансиране на тероризма, финансиране на чувствителните от гледна точка на разпространение активи, укриването на санкции и друга незаконна дейност“, посочват от министерството.

Финансовото министерство обещава да продължи работата в рамките на няколко организации, включително Г-7, Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още