IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзките с Celsius и Babel удариха още една криптоборса

Азиатската платформа Zipmex ограничи тегленията и в момента води преговори с нови инвеститори за набиране на средства за спасяване

10:27 | 21.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Zipmex  - криптоборса, която оперира в Сингапур и Тайланд, е спряла тегленията като последица от серия дефолти, хвърлили сянка върху индустрията на дигиталните активи, съобщава Bloomberg.

Азиатската платформа е поредната, станала жертва на финансови проблеми заради връзката си с проблемните криптокредитори Babel Finance и Celsius Network, посочва главният изпълнителен директор на Zipmex за Тайланд Акаларп Имвилай.

Борсата в момента води преговори с нови инвеститори за набиране на средства за спасяване, каза той във видео в канала на компанията в YouTube, който впоследствие бе премахнат.

Новината за проблемите на компанията сложиха спирачка на краткото рали на криптовалутите от последните дни. Към 10:15 ч. българско време цената на биткойна е 22 912 долара, което е спад от 3,4% за последните 24 часа. По-рано валутата достигна 24 хил. долара. Етерът на свой ред поевтинява с 4,6%, а рипълът и бинанс койн - с по над 5,5%.

Zipmex влиза в редиците на затруднените криптофирми с операции в Сингапур, включително Three Arrows Capital и Vauld, въпреки че властите в града затегнаха контрола, опитвайки се да предпазят инвеститорите на дребно. По-рано през месеца Паричният орган на Сингапур обяви, че ще разшири обхвата на крипторегулациите си, така че да покрие повече дейности на фона на серия от проблеми за индустрията.

Zipmex има лиценз за търговия с дигитални активи от Комисията по ценните книжа и борсите на Тайланд, става ясно от сайта на компанията. В Сингапур платформата притежава разрешение за доставчик на платежни услуги, непълен лиценз в рамките на новия режим за криптовалути на централната банка.

От Zipmex посочват „волатилни пазарни условия и в резултат финансови затруднения на наши ключови бизнес партньори“ като причина за взетата мярка, става ясно от съобщение в Twitter. Компанията по-късно частично облекчи правилото за тегленията за потребителите си в Тайланд.

Сред продуктите на Zipmex е и сметката ZipUp+, която плаща доходност от до 10% върху депозити на токени като биткойн, етер и лайткойн. Засега потребителите с такава сметка няма да могат да теглят активите си или пари.

Zipmex започва да извършва операции през септември 2019 г. и е базирана както в Сингапур, така и в Тайланд, става ясно от уебсайта ѝ. Токенът на компанията ZMT е изтрил от цената си около 93%, показват данни на CoinGecko.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Повечето такива борси, за отпуснали "заеми" или инвестирали в други борси/криптовалути и очаквам скоро доста повече да "глътнат вода".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още