IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоплатформата Celsius подаде молба за обявяване в несъстоятелност

Сривът на криптозаемодателя задълбочава кризата в света на цифровите финанси

07:36 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската криптоплатформа Celsius е в несъстоятелност. Компанията направи съобщението в сряда вечерта американско време. Точно преди месец т.нар. криптозаемодател, който дава възможност за отпускане и заемане на цифрови валути, замрази търговията и депозитите. „Това беше трудно, но необходимо решение", обяви базираната в Хобокен, Ню Джърси, компания. Под защитата на кредиторите Celsius планира да се преструктурира, за да „увеличи максимално стойността на компанията за всички заинтересовани страни".

Celsius е сред най-големите играчи в бранша. В края на май компанията, основана през 2017 г., заяви, че все още разполага с активи на стойност близо 12 млрд. долара. Базираната в Берлин необанка Nuri също поддържа партньорство със Celsius, като насочва клиентите си към американците.

Celsius обещаваше на потребителите си възвръщаемост от 18%, а в някои случаи и повече, ако дадат назаем криптовалутите си чрез доставчика. След това Celsius предоставяше валутите на институционални инвеститори, но също така инвестираше в рискови токени. Компанията пострада значително и от ликвидна криза с токена stEth, както съобщи Bloomberg.

Срив на криптопазара

Изпадането в несъстоятелност е поредният удар в първата голяма финансова криза, която криптоиндустрията преживява в момента. Биткойнът, най-голямата цифрова валута, загуби повече от половината от стойността си от началото на годината. Втората по големина валута, Етер, в началото на януари все още струваше три пъти повече, отколкото в сряда. Подобна е ситуацията и с много други монети. Това доведе до поредица от ефекти на доминото в света на криптовалутите през последните месеци - подобно на това, което се случи преди 12 години след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Криптоиндустрията всъщност има за цел да създаде нов и по-добър финансов свят. Амбициозната мисия обаче се сблъсква с жестока реалност. През май алгоритъмният стейбълкойн Terra, за който се предполагаше, че винаги ще има стойност от един долар, се срина. В рамките на няколко дни бяха унищожени милиарди. Това нанесе големи щети на много дребни инвеститори и засегна и други доставчици.

Възникват ефекти на доминото

Например хедж фондът Three Arrows Capital (3AC), базиран в Сингапур, подаде молба за обявяване в несъстоятелност в началото на юли. Според собствения ѝ отчет компанията е инвестирала над 200 млн. долара в Тера като част от кръга на финансиране на фондация Луна, която стои зад блокчейн системата Тера-Луна. Кайл Дейвис, един от основателите на компанията, признава пред Wall Street Journal през юни, че сривът „ни е хванал неподготвен". Миналата седмица криптозаемодателят Voyager Digital също изпадна в неплатежоспособност.

Анализатори в сектора очакват вълна от консолидации и сътресения на някога процъфтяващия криптопазар. Сам Банкман-Фрид се очертава като един от победителите. Мултимилиардерът и ръководител на криптоборсата FTX, наред с другото, пое изпадналата в криза платформа BlockFi за 240 млн. долара, като преди това ѝ беше предоставил кредитна линия в размер на 400 млн. долара.

"SBF", както 30-годишният мъж обича да бъде наричан, сигнализира, че може да събере няколко милиарда долара, за да спаси други криптокомпании. Целта му е да създаде супер приложение, в което потребителите да могат да търгуват не само с криптовалути, но и с акции и цяла гама от конвенционални финансови трансакции, казва той пред Handelsblatt през април. С частните си активи той вече е придобил 7,6% дял в необрокера Robinhood.

Банкман-Фрид обаче не смята, че този срив ще се превърне в екзистенциална заплаха за криптосвета, както подчерта миналата седмица по американския борсов канал CNBC. „Но е малко по-лошо, отколкото очаквах“, прианзва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още