IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Celsius има близо 1,2 млрд. долара дефицит

Платформата има около 4,3 млрд. долара активи спрямо 5,5 млрд. долара задължения към сряда, показват съдебни документи

11:51 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Фалиралият криптокредитор Celsius Network Ltd. разкри нови подробности около срива си, включително това, че има 1,19 млрд. долара дефицит по баланса си.

Платформата има около 4,3 млрд. долара активи спрямо 5,5 млрд. долара задължения към сряда, показват съдебни документи, цитирани от Bloomberg. Тя е претърпяла серия неочаквани загуби, включително 35 хил. монети етер заради допусната грешка на компанията StakeHound.

„Количеството дигитални активи на платформата на компанията нарасна по-бързо, отколкото компанията е готова да разпредели“, посочва главният изпълнителен директор Алекс Машински в декларация за пътя на Celsius до банкрута. В резултат компанията е взела някои мерки, които са се оказали „лоши решения за разпределение на активи“, посочва още той.

Сега може да се окаже, че Celsius ще трябва да продава активи и да обмисля приемането на инвестиции в замяна на капитал, става ясно още от документите. Тя също така смята да използва биткойни, добити чрез копаене, като начин за справяне с дефицита.

Платформата се опитва да се сдобие с ново финансиране от трети страни, но от разговорите е станало ясно, че е необходима защита от фалит, каза още Машински. Celsius има около 1,7 млн. регистрирани потребители, включително около 300 хил. активни с баланси по сметките си от над 100 долара.

По-голямата част от пасивите на компанията са свързани с потребителски сметки. Тя планира работа с комисия от необезпечени кредитори, която по думите ѝ ще включва предимно потребители, за да „изгради консенсус“ за бъдещите си планове.

Кризата с Three Arrows Capital също засегна Celsius, която има иск за 40 млн. долара срещу криптохедж фонда, показват още документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още