IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството затваря 11 леярни без комплексни разрешителни

Санкциите засягат четири леярни във Велокотърновско, по още две на територията на инспекцията в Стара Загора и Русе, а също и по една в Плевенско, Смолянско и Пазарджишко

14:10 | 18.05.11 г. 1
Екоминистерството затваря 11 леярни без комплексни разрешителни

От 186 леярни за черни и цветни метали в страната само 22 вече имат издадени комплексни разрешителни. Това е показала проверката на Министерството на околната и среда и водите, която трябва да отсее мощностите, неотговарящи на българското законодателство, съобщиха от ековедомството.

За констатирани несъответствия с изискванията за опазване на въздуха, почвите и водите инспекторите са разпоредили да бъдат затворени 11 леярни, които работят без задължителните комплексни разрешителни.

Санкциите засягат четири леярни във Велокотърновско, по още две на територията на инспекцията в Стара Загора и Русе, а също и по една в Плевенско, Смолянско и Пазарджишко. Всички те ще бъдат затворени, докато не въведат необходимите очистващи инсталации, така че да получат необходимите разрешителни, поясниха от екоминистерството.

Инспекторите са направили 133 предписания за отстраняване на нарушения и са съставили 4 акта. Наложени са санкции на  „Девен” АД - гр. Девня, Комбината за цветни метали в Пловдив и др.

От регионалната инспекция за опазване на околната среда в Хасково са приложили принудителна административна мярка спиране на производствената дейност на част от оловното производство на „Оловно-цинков комплекс” в Кърджали.

Продължават проверките за чистотата на населените места, републиканската и общинската пътна мрежа и прилежащите територии, съобщиха още от МОСВ.

Експерти на „Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив“ са констатирали случай на драстично нарушаване на разпоредбите на Закона за водите.

В участък от коритото на река Марица в землището на хасковското село Генералово е установено депониране на около 30 000 куб. м земни изкопни маси от строителството на магистрала "Марица".

На фирмата нарушител „Пътни строежи” АД – Пловдив е дадено предписание да спре депонирането и да започне обратното извозване на пръстта, за да се възстанови нормалното сечение и проводимост на речното корито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 12 години
Кое е по-добре, да има работа и да ни е малко по-мръсно или да няма работа и да са спазени екологичните изисквания на българско "законодателство"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още