IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през юни е намаляла до 10,8%

Парламентарната комисия по социална политика подкрепи промените в Закона за насърчаване на заетостта, насочени срещу младежката безработица

15:24 | 02.07.13 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Безработицата през юни е намаляла до 10,8%

Мерките за овладяване на безработицата сред младежите

Депутатите от социалната комисия разгледаха два законопроекта за изменение на Закона за насърчаване на заетостта, и двата внесени от групи народни представители от „Коалиция за България“. Народните представители подкрепиха и двата законопроекта, като решиха, че между първо и второ четене ще обединят двете предложения за изменение на нормативния акт в едно.

Мерките са в две направления – подкрепа на младежи със средно и висше образование, но без опит, и подкрепа на младежи без образование и квалификация.

Предвижда се да се субсидират работодатели, които назначават на работа или наемат за чиракуване млади хора, особено такива с ниска квалификация и трайно безработни (с активна регистрация в бюро по труда от 12 месеца). Предвижда се освен възнагражденията да се покриват и част от разходите за осигуровки на работодателите. Предлага се също така младежите, включени в обучение, квалификация и преквалификация, да получават и стипендии, ако са изпълнили определени условия.

Отпаднала е обаче първоначалната идея работодателите да се ангажират да продължат трудовия договор на наетите младежи като условие да им се възстановяват разходи за заплати и осигуровки.

Младежката гаранция – мерките на ЕС срещу младежката безработица

Хасан Адемов съобщи, че вече работи работна група, съставена от представители на социалните партньори, която подготвя пакет от мерки и политики за новия програмен период от 2014 до 2020 г.

Той обясни, че се работи по законодателната база, която ще регламентира усвояването на европейските пари за развитие на човешките ресурси, включително и допълнителните средства за борба с младежката безработица, които бяха гласувани наскоро на Съвет на Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
Монти
преди 10 години
то вашко стана ....ако безработицата намалява защо намалява ,ако се увеличава защо се увеличава...да си чувал за сезонна заетост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
killmore
преди 10 години
Какво стана г-н Адемов? И тук кьор фишек. Нали имаше заложена бомба от ГЕРБ 70-80 хил. човека да останат без работа и безработицата да стигне до космоса? Според Ореха бюджета е с дупка от 2млрд. а статистиката казва че сме на плюс. Според Адам безработицата ще расте главоломно, а статистиката казва че е паднала с близо 2%. Поне манипулирайте и официалните числа, че да ви се връзват и останалите манипулации над простолюдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още