fallback

Чобанов също съзря политически мотиви зад ветото върху актуализацията на бюджета

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за забавяне на изпълнението на програмата на правителството, според финансовия министър

10:45 | 08.08.13 г. 29

И финансовият министър Петър Чобанов изрази несъгласието си с решението на президента Росен Плевнелиев да върне някои от текстовете от Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета за преразглеждане от парламента.

„Не може да бъде споделена икономическата логика на изложените от президента мотиви за налагане на вето“, пише в позиция на Чобанов, разпратена до медиите от пресцентъра на Министерството на финансите.

„В мотивите не са изложени и аргументи от правен характер, които да налагат упражненото от президента отлагателно вето. Мотивите имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията“, посочва министърът.

„Представяйки мотивите си, г-н Плевнелиев не отговори няколко пъти на въпроса защо през 2010 г. е вносител на актуализация, направена в средата на годината, която предвижда намаление на приходите с 1,9 млрд. лв., увеличение на разходите с 900 млн. лв., увеличение на дефицита с 2,8 млрд. лева. Тези стойности са в пъти по-високи от актуализацията на Бюджет 2013“, смята финансист номер 1.

„Нещо повече, „непрозрачният“ според г-н Плевнелиев резерв за непредвидени и неотложни разходи се увеличава през 2010 г. с над 1,1 млрд. лв., над 4 пъти по-голяма сума от предвидената в сегашната актуализация“, подчертава Чобанов.

По думите му мотивите на Плевнелиев за оспорване на актуализацията на бюджета в частта на приходите не са състоятелни. „Изпълнението при данъчните приходи очертава сериозно изоставяне спрямо предвидените в Бюджет 2013 параметри. При заложен ръст на данъчните приходи по консолидираната фискална програма спрямо 2012 г. от 1,8 млрд. лв. (8,4%) изпълнението към края на месец май отчита номинален ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 486,8 млн. лв. (5,6%).

Към месец юни тази ясно очертала се тенденция се задълбочава и кумулативният прираст на данъците и осигуровките се забавя до 379,6 млн. лв. (3,6%)“, пояснява Петър Чобанов.

„Наблюдаваната тенденция при данъчните приходи показва еднозначно, че заложените параметри за годината не могат да бъдат постигнати, което неминуемо води до влошаване на бюджетното салдо, в това число и по републиканския бюджет, заложено в годишния закон за държавния бюджет за 2013 година“, заключава финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback