IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Ветото е с икономически неиздържани аргументи

Правителството започва консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации и със синдикати за фискалната политика

18:08 | 07.08.13 г. 27
Пламен Орешарски: Ветото е с икономически неиздържани аргументи

Ветото на президента върху актуализацията на бюджета е с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи. Това се твърди в позиция на  министър-председателя Пламен Орешарски, изпратена до медиите от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът коментира, че решението на държавния глава възпрепятства корекциите на фискалната политика. "Дори да бъде отхвърлено от парламента, забавянето на корекциите ще доведе до неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната", посочва се в становището на премиера.

Той припомня, че корекцията предвижда коригиране на оптимистично планираната приходна част, разплащане на просрочени задължения към бизнеса и своевременно възстановяване на ДДС, социални плащания, рефинансиране на дълга от 800 млн. лева, взет от правителството на ГЕРБ в началото на годината, както и поддържане на фискален резерв над законово установения минимум.

"Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени", казва се в изявлението.

Орешарски коментира още, че още в хода на дебатите партия ГЕРБ се е обявила срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се е отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него, припомня той.

"Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от Дянков", пише в позицията на премиера.

"Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентът с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот", заявява министър-председателят.

Той допълва, че „въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента, правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“.

Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. за фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г., се казва в изявлението на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Повтарям си поста от съседната тема.А кое налага шефа на КФН в правителството на Орешарски да е човек, който пере парите от наркотрафика на Ивелин Банев-Брендо?А Пеевски да получи достъп до всичко в ДАНС (макар и за малко)?А сикаджия и висаджия да бъдат назначени като експерти в правителството?Като им погледнеш кадруването на БСП и ДПС излиза че този 1 милиард нов дълг е едва ли не най-малкия проблем. Трябва да се свали това престъпно правителство на всяка цена и с всякакви методи и средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 0
mailoff
преди 10 години
Дори и да не са икономически издържани причината е в първоизточника. Няма как да се аргументираш върху нещо, което изобщо не е обяснено. Аз съм против актуализация на бюджета, защото не виждам икономическа и финансова обосновка защо аджеба ни трябва. Правителството да каже всеки лев от тоя заем къде ще отиде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ама разбира се че са читави "икономистите" в сегашното правителство щом се занимават с това да перат парите на мафията и на ДПС и още не са ги вкарали в затвора.Само дето това означава потъване на икономиката на страната още по-надолу защото тези "читави икономисти" нямат време за друго освен да прикриват нечии престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 10
GRio
преди 10 години
ББ е ненадминат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 12
GRio
преди 10 години
Ааа, значи има един друг специалист по казване за предишното правителство. Иначе да - смятам че в сегашното има повече читави икономисти, отколкото в по-предишното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Шефът на КФН е представлявал две от офшорките на Брендо!Недопустимо е след подобен скандал шефът на финансовия регулатор да запази позицията си, но той си я запазва. БСП и ДПС = долни престъпници и жалки корумпирани ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Орешарско се е объркал, не ветото е с неиздържани аргументи, а неговото актуализиране на бюджета е със съмнителни, един господ знае, какви аргументи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 27 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Мисля си, Ти мИшо шамАра ли си или ползваш неговия език?Ако си, е ясно, ако не си, да знаеш че тая песен, дето я пееш, не само е фалшива, ами ако някой ти обръща внимание е само за да те научи на нещо, от съжаление за загубената ти глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 3
data
преди 10 години
Пич , нечии беззакония не са оправдание за други подобни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 4
kane
преди 10 години
Ветото на пезидента в РБ няма законова стойностРБ е парламентарна република и ако парламента така реши това е За разлика от ветото на Обама. Ако той наложи вето закона просто отпада и е дотам. А в РБ той просто се гласува 2 пъти и става реално решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още