IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Ветото е с икономически неиздържани аргументи

Правителството започва консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации и със синдикати за фискалната политика

18:08 | 07.08.13 г. 27
Пламен Орешарски: Ветото е с икономически неиздържани аргументи

Ветото на президента върху актуализацията на бюджета е с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи. Това се твърди в позиция на  министър-председателя Пламен Орешарски, изпратена до медиите от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът коментира, че решението на държавния глава възпрепятства корекциите на фискалната политика. "Дори да бъде отхвърлено от парламента, забавянето на корекциите ще доведе до неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната", посочва се в становището на премиера.

Той припомня, че корекцията предвижда коригиране на оптимистично планираната приходна част, разплащане на просрочени задължения към бизнеса и своевременно възстановяване на ДДС, социални плащания, рефинансиране на дълга от 800 млн. лева, взет от правителството на ГЕРБ в началото на годината, както и поддържане на фискален резерв над законово установения минимум.

"Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени", казва се в изявлението.

Орешарски коментира още, че още в хода на дебатите партия ГЕРБ се е обявила срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се е отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него, припомня той.

"Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от Дянков", пише в позицията на премиера.

"Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентът с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот", заявява министър-председателят.

Той допълва, че „въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента, правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“.

Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. за фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г., се казва в изявлението на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 37 rate down comment 16
mathematician
преди 10 години
Това ли е новата идея на Гея - да изкарат кирливите ризи на ГЕРБ и тогава да ходят на избори? Л***йната дето ги натвориха с Пеевски и назначенията на ДПС няма как да бъдат надминати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 19
shpono
преди 10 години
Да сравняваш Холандия със САЩ е доста ...малоумно :). Така или иначе никой не разбра включае самия президент за какво ще се харчи тоя кредит :). А острия *** тон на БСП, съчетано с лъжа след лъжа след лъжа им играе лоша шега и съвсем скоро ще видиш за какво пиша :).Нещо ще казваш ли за сегашното правителство или понеже няма какво да кажеш, казваш против предишното :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 36
RSG
преди 10 години
Холандия има ли дълг и колко, САЩ имат ли дълг и колко?Парите са продукт на кредита по дефиниция. Растежа е продукт на оптимизма, оптимизма е продукт на очаквания доход.Проблема на всичките викачи е сегрегацията с която са свикнали и си искат. Правителството на ГЕРБ беше пълна нула икономически но не това е проблема, проблема е че обществото беше манипулирано по един милиционерски начин и дефакто е застрашена всякаква демокрация. Нека се види какво са сътворили герб зад кулисите, после нека има избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 20
shpono
преди 10 години
Още ли има червенушки които не разбраха, че Мишо Бирата е човек на агент Гоце другаря Първанов :)).Работил два месеца ....как смяташ дали вече научи имената на министрите :)За Плевнелиев са гласували много повече хора отколкото за ДПС, които реално са на влас в момента. Нека не се самозалъгват избирателите на БСП, Станишев в момента е говорител на Доган. Нищо не зависи от него. 90% от министрите и администрацията са турци. БСП е кукла на конци водена от Доган. Трябва да се приеме закон да се търси имуществена отговорност на министрите. Тоя 1 млрд. да си го връщат тия дето са го взели ! Нека тия дето гласуваха за БСП да го погасяват тоя заем ! Аз ше спра да се осигурявам ако го изтеглят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 39
RSG
преди 10 години
Абе вие нормални ли сте, човека работи 2 месеца и бил направил далаверите. Срещу Боко що не ревахте - щото ви е страх нали! Не се знаеше след месец два какво ще ви се случи. Примери - Мишо Бирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 20
data
преди 10 години
То щот актуализацията е с "безспорни" икономически аргументи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 19
Ricco
преди 10 години
"Така той грубо се намеси в работата на изпълнителната власт..."----------------Ами! Дали?! Изобщо не е грубо даже - може да бъде мнооого по-грубо ако започне да рови да вади далаверите. Една по една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още