IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветото върху актуализацията на бюджета ще се обсъжда в парламента на 30 август

Социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава

18:00 | 07.08.13 г.
Ветото върху актуализацията на бюджета ще се обсъжда в парламента на 30 август

Председателят на парламента Михаил Миков свиква на 30 август извънредно заседание на Народното събрание, на което да се обсъди ветото, което президентът наложи на текстове от поправките в Закона за бюджета, съобщават от пресцентъра на парламента.

„Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по чл. 78, т. 1 от Конституцията за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени", посочва Миков в изявление, разпространено от пресцентъра на парламента.

"Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата у повечето политически партии и парламентарни групи, считам, че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища", се казва още в официалната позиция на председателя на Народното събрание.

По-рано днес на извънредна пресконференция Антон Кутев от БСП съобщи, че левицата ще обсъди свикването на извънредно заседание на Народното събрание за ново обсъждане на актуализацията на бюджета след частичното вето на президента Росен Плевнелиев.

Социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава. "Няма друго основание за внасяне на това вето, освен политически опити на президента Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, какъвто е бюджетният процес", заяви Кутев.

Той каза още, че решението на Росен Плевнелиев е било очаквано. "Не ни изненадва, по-скоро за нас в този случай под съмнение стоят мотивите на президента",  добави той.

Социалистите не смятат „тази политическа намеса от страна на президента в работата на изпълнителната власт за добра демократична практика“. Въпреки това от БСП изразиха готовност за "нови преговори с работодатели, синдикати, майки, хора с увреждания, тютюнопроизводители, с бизнеса, който си чакал разплащанията".

Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още