IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работата по газовата връзка с Турция

Ще се правят предпроектни проучвания и на базата на резултатите ще се определи точен график за строителството и срок за завършването на съоръжението

19:13 | 15.03.14 г.
Започва работата по газовата връзка с Турция

Преговорите за строителството на газовата връзка с Турция са приключили. Работните групи от българската и турска страна са подготвили меморандум за стартиране на предпроектните проучвания, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

На база на резултатите от предпроектното проучване ще бъде изготвен график за изграждането на газопровода и ще бъдат определени сроковете за завършването му.

Предпроектното проучване ще определи и техническите и икономически параметри на съоръжението, както и възможностите за европейско финансиране на строителството.

Българската и турската работни групи са постигнали съгласие газовата връзка да е двупосочна, за да може България да доставя синьо гориво от Турция.

Според меморандума всяка от страните ще изгражда частта от съоръжението на своя територия. Строителството на нашата част се поема от Булгартрансгаз.

Преговорите за газовата връзка с Турция, която е част от плана за диверсифициране на доставките на синьо гориво, започнаха през януари. Очаква се съоръжението да бъде завършено за 2 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още