IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Цената на тока трябва да се определя на база пазарните механизми

Никой не печели от правенето на социална политика в тази област, твърди бившият икономически министър

22:10 | 25.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Цената на тока трябва да се определя на база пазарните механизми

"Всички губят и никой не печели от правенето на социална политика при цената на тока", заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

За заличаване на дефицита в енергийния бранш на стойност 6 млрд. евро трябва да се работи в дългосрочен план, а именно – регулторът да определя цените на база пазарните механизми, смята той.

„Ние, от ГЕРБ, предложихме някои мерки, но те са краткосрочни, докато се закърпи положението. Таксата за износ може да бъде намалена, както и да бъдат опростени дълговете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към държавата, които са огромни", каза той.

През миналата седмица Делян Добрев имаше среща с еврокомисаря по енергетиката в Европейската комисия (ЕК) Гюнтер Йотингер и коментира позицията на общността относно бъдещето на „Южен поток”.

„Европейският съюз със сигурност следи ситуацията в България и няма да позволи да бъде реализиран проект, който не съответства на европейските правила. Тече разследване относно действията на държавата около търга за проекта, в чието провеждане има редица неточности”, каза икономистът.

„Трябва да се наеме консултант като Световната банка, който да изготви независим анализ и стратегия за реиндустриализацията у нас. Защото, докато в Европа на реиндустиализацията се гледа като на икономика, базирана на знания, управляващите в България си я представят като комунистически заводи с пушещи комини”, завърши Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Как ще стане либерализация на тока като има заробващи договори с Американските Марици и и хиляди мегавата фотоволтаици за 15 години напред!?Делянчо, що нищо не казва кака ще либерализира фотоволтаиците на съпартийците и олигарсите или това е друга тема! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
А добър деен!Няма търсене,има огромно предлагане, а цените се вдигат!? Това никъде го няма!Реална цена на тока - между 6 и 9 стотинки за киловат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Angel62
преди 10 години
Незнам защо си спомних вица "...пазар голям избирай...".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още