fallback

Делото за несъстоятелност на КТБ ще бъде спряно

„Бромак”, която е собственик на 57% от акциите на банката, е обжалвала акта за отнемане на лиценза

17:09 | 20.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компанията на Цветан Василев „Бромак”, която е собственик на 57 процента от акциите на КТБ, е обжалвала пред Върховния административен съд акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката, стана ясно от съобщение на Софийския градски съд. 

Според  чл. 11 от Закона за банковата несъстоятелност в случаи на такива жалби производството по несъстоятелност, което беше образувано в Софийския градски съд, трябва да бъде спряно, докато приключи административно-правният спор.

Копие от молбата на "Бромак" за спиране на делото в Градския съд вече е изпратено и до другите страни в процеса, предава БТА. 

По принцип Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез „Бромак“ Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд - Bulgarian Acquisition Company, държи 30%.

Ако от съда се свържат с всички страни, имащи отношение към делото за фалита, делото може да бъде прекратено още в петък, или на самото съдебно заседание, което е насрочено за понеделник.

След това спорът ще бъде отнесен до Върховния административен съд, където по казуса трябва да се произнесе тричленен състав. Възможно е след това случаят да стигне и до петчленен състав, като според БНР в такъв случай само "размразяването" на делото за фалита може да отнеме около година заради натовареността на съда. 

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли. 

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

Банката бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 07.09.22 г.
fallback