IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 29 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:02 | 29.04.15 г.
Акцентите в бизнеса на 29 април

В България

Бизнес климатът се подобрява за четвърти пореден месец, показва анкетата на Националния статистически институт. По-благоприятни нагласи има сред стопанските ръководители в строителството и търговията на дребно, докато в услугите са по-неблагоприятни.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България около 2 млрд. лева повече може да постъпват всяка година в бюджета, ако се намали със 7 процентни пункта сивият сектор. Организацията смята, че значителният брой политики за ограничаване на сивия сектор имат краткотраен ефект.

С изключение на жилищните кредити в евро и големите фирмени заеми, през март лихвите по всички видове кредити намаляват. Лихвите по потребителските заеми в левове падат до 10,5%, а по жилищните - до 6%.

В същото време обаче лихвите по депозитите обаче също отбелязват спад, като тенденцията явно ще е трайна. През март сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при лихва от 1,86%, а в евро - при 1,62%.

Междувременно днес Министерският съвет взе решение държавата да гарантира студентски кредити за 50 млн. лв. през 2016 г. Основна цел на програмата за студентско кредитиране е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование.

По света

Европейската централна банка отново е увеличила спешното финансиране на гръцките банки. Увеличението е знак, че тегленето на депозити вероятно се ускорява на фона на забавянето на преговорите за спасителния план на страната.

Междувременно Кипър заяви, че е готов да реагира на всякакви странични ефекти от кризата в Гърция. Според гуверньорът на Централната банка на Кипър международните пазари трябва да гледат различно на двете страни.

Кредитирането на фирмите и домакинствата от страна на търговските банки в еврозоната пък расте за пръв път от три години. През март банковото кредитиране се е повишило с 0,1% на годишна база.

Европейският парламент одобри предложението на ЕК през тази година да бъдат отпуснати 1 млрд. евро за младежка заетост. Това финансиране е допълнение към средствата на Европейския социален фонд, предназначени за 20 страни членки, в които младежката безработица надхвърля 25%.

Икономиката на САЩ е почти в застой, отчитайки ръст от едва 0,2% на годишна база за първото тримесечие от годината. Въпреки това експертите смятат, че до края на 2015 г. тя отново ще се разрасне.

На борсата

Индексите на Българската фондова борса приключиха с леки повишения днешната сесия на фона на първата вълна тримесечни корпоративни отчети.

Препоръчваме

И ако в края на деня се колебаете как да си отпочинете, препоръчваме ви да идете на кино. След като третият филм от поредицата „Отмъстителите“ привлече най-много зрители в кината в България този уикенд, може би ще хареса и на вас!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още