IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите раздвижиха някои позиции

Индексите не реагираха на отмяната на ограниченията за притежаване на земя от публичните дружества

17:41 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отчетите раздвижиха някои позиции

Индексите на БФБ приключиха с леки повишения днешната сесия на фона на първата вълна тримесечни корпоративни отчети, чийто краен срок за представяне е утре, както следва: SOFIX (+0,2%) до 497,65 пункта, BGBX40 (+0,2%) до 100,68 пункта и BGTR30 (+0,4%) до 402,90 пункта. Само секторният BGREIT отстъпи – с 0,1% до 94,49 пункта.

Депутатите днес приеха промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, след които вече няма да има ограничение за публичните дружества с участие на офшорки и акционери извън ЕС да притежават земеделски земи у нас. Въведената през февруари по предложение на БСП глоба за тези компании отпадна, след като предложението за публичните дружества и правото да притежават земя беше внесено в последния момент от Реформаторския блок (РБ). Преди това - в петък, отново реформаторите прокараха удължаване на гратисния период за неналагане на глоби по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи до 1 октомври, въпреки че първоначалното искане беше датата да е 1 май.

„Ако погледнем контекста на безапелационната ликвидност следва да се запитаме защо продължаваме да запазваме ниските обороти на БФБ. Краткия отговор би бил несигурността. В България все още не се усеща, че е отминало времето на приемане на законопроекти без обмисляне, чуваемост, анализ на ефектите от тях, пренебрегване на мнението на съсловни организации и липса на обстоен дебат. Да, в страната има публични и непублични компании, които имат желание да използват капиталовия пазар по предназначение, създават обществена полезност и продукт. Всичко е въпрос на приоритети и “проумяване” каква функция извършва този пазар в по-напредналите страни. От друга страна, недоразвитостта на пазар ни дава и не лоши инвестиционни възможности в текущата ситуация, които основно се влияят от инвеститорския хоризонт, а отчетите, очакванията по отделни компании и обявени прогнози трябва да се четат внимателно“, коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

Търговията с акции днес възлезе на 525 хил. лв., благодарение най-вече на Адванс терафонд АДСИЦ (+1,5%) – 337 хил. С оборот над 10 хил. бяха още Биовет (-12%) – 52 хил., Неохим (+2,3%) – 14 хил., Агрия Груп (0%) – 14 хил., КРЗ Одесос (+5,6%) – 11 хил. и Енемона, привилегировани (+4,7%) – 11 хил.

Адванс Терафонд отчете близо 50% годишен спад на печалбата за първото тримесечие. Към 31 март средният размер на арендното/наемното плащане за стопанската година е в размер на 41,10 лв./дка.

Биовет отчете 6% ръст на приходите от продажби през първото тримесечие. Нетната печалба на дружеството за периода спада с 83%, но брутната расте с 35%.

Неохим вчера скочи с 13%, след като отчете нетна печалба от 6,413 млн. лв. за първото тримесечие след загуба от 1,583 млн. лв. преди година. Приходите от продажби на торовия завод за периода се увеличават с 12% на годишна база до 91,282 млн. лв.

КРЗ Одесос излезе на печалба от 4,35 млн. лв. за първото тримесечието, като продажбите за периода се увеличават 3,6 пъти годишно до 8,34 млн. лв.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 56 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 25/24, а при 7 позиции нямаше промяна.

Акциите на Фазерлес скочиха с 9,5%. Дружеството удвои печалбата за първото тримесечие. Компанията обяви, че усеща влиянието на руското ембарго върху експорта на европейски хранителни продукти.

Книжата на Велде България нараснаха с 11%. Компанията отчете 45% годишен ръст в нетната печалба за първото тримесечие до 876 хил. лв., като приходите от продажби се увеличават с 35% на годишна база до 15,186 млн. лв.

Нямаше сделки с акциите на Медика. Дружеството отчете 8% годишен спад в нетната печалба за първото тримесечие до 632 хил. лв., като приходите от продажби се понижават с 12% на годишна база до 4,128 млн. лв.

Акциите на Химимпорт отстъпиха с 0,4%. Холдингът отчете 3% годишно повишение на нетната неконсолидирана печалба за първото тримесечие до 16,939 млн. лв.

Липсваше активност при БГ Агро. Дружеството отчете печалба от 2,734 млн. лв. за тримесечието, при 155 хил. лв. преди година, която се дължи основно на приходите от дивиденти от дъщерните дружества в размер на 2,620 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още