IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 13 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:49 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 13 май

В България

Битовите потребители ще бъдат защитени при либерализацията на енергийния пазар, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи, че ще бъде актуализиран регистърът на енергийно бедните и може да се помисли и за нов механизъм за отпускане на енергийни помощи.

Еднодневните договори предизвикаха най-много опасения за нарушения у работодатели и синдикати по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъдиха промени в Кодекса на труда, но не постигнаха съгласие за пенсионната реформа, като кабинетът ще обсъжда предложенията следващата седмица.

На заседанието премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че управляващите не са готови да преосмислят предложенията си за увеличаване на възрастта за пенсиониране. По думите му пенсионната реформа не се прави от днес за утре, а ще дава отражение години напред.

Спадът на руските туристи в България няма да е толкова драматичен, колкото се очакваше според министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че със стабилизирането на рублата спрямо долара на валутните пазари руските туроператори отчитат 30-40% ръст на записванията през последните седмици.

Икономическите данни от деня показаха, че ръстът на БВП е достигнал 2% годишно през първото тримесечие. На тримесечна база повишението през първата четвърт на годината е с 0,9%. 

Потребителските цени през април са се повишили с 0,5% годишно и с 0,7% спрямо март, показват предварителните данни на НСИ. Това е първата по-осезателна и едва втората (поредна) годишна инфлация за последната година.

По света

Европейската комисия предложи днес въвеждането на квота от 20 хил. места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени.

Затъналата в дългове Гърция успя да си осигури краткосрочно нови средства от капиталовите пазари. Атина е успяла да набере 1,138 милиарда евро за 13 седмици под формата на краткосрочни държавни ценни книжа.

Ръстът на данъчните приходи в САЩ през април изведе бюджетните приходи до исторически връх, с което Щатите записват най-големия си месечен бюджетен излишък от 7 години насам. През април излишъкът нараства до 156,7 млрд. долара при такъв за 106,9 млрд. долара преди година.

Заплахата от предсрочни избори накара управляващото консервативно правителство на Австралия да се погрижи чрез новия бюджет за основните избирателни райони, малките предприятия и средната класа семейства с деца за сметка на структурни реформи.

Новият конкурс за експлоатацията на газовите и петролни находища в Мексико се очаква да привлече инвестиции за 620 млн. долара през следващите пет години. Правителството обяви във вторник третия конкурс за разпределяне на 26 находища на течни изкопаеми горива.

На борсата

Европейският съюз взима под крилото си и българския капиталов пазар. България е включена дълбоко в процеса, след като на 20 април 2015 г. Министерството на финансите е пратило писмо до всички засегнати родни асоциации и институции.

Препоръчваме

Бирмански рубин с тегло 25,59 карата беше продаден за рекордната сума от 28,25 млн. швейцарски франка (30,42 млн. долара) по време на търг на Sotheby’s на 12-и май.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още