IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 1 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:29 | 01.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 1 юни

В България

Днес държавният глава коментира пред журналисти, че президентската институция и Народното събрание работят интензивно в търсене на най-доброто решение както за провеждането на местни избори, така и на референдум за мажоритарния вот, задължителното и дистанционното гласуване.

Агенция "Митници" е започнала ревизия в "Лукойл Нефтохим", съобщи пред "Нова телевизия" директорът на агенцията Ваньо Танов. Повод за проверката е информацията на Лабораторията, ръководена от бившия премиер Иван Костов, че "Лукойл" ощетява сериозно бюджета като декларира цена на петрола, която е завишена.

България и Сърбия да подпишат споразумение за съвместен износ на трети пазари и меморандум за сътрудничество в областта на туризма – това  договориха на среща в Белград днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич.

Добра реколта от зърно, придружена от намаляващи цени – това са прогнозите на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление.

Доброто развитие на икономиката подобри ситуацията на пазара на труда през 2014 година според Института за икономически изследвания при БАН. При запазване на темповете на растеж в следващите години безработицата ще продължи да намалява, а заетостта да расте.

По света

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че излизане на Гърция от еврозоната може да подкопае доверието в единната европейска валута. Шефът на ЕК изрази също мнение, че оттеглянето на която и да е страна от валутния блок ще създаде впечатлението, че еврото не е нещо неотменимо.

Четиримесечният сблъсък между Гърция и кредиторите относно условията по спасителния план за страната взе жертви – банките. Какво ще се случи, ако правителството все пак въведе капиталов контрол, въпреки че от Атина многократно заявиха, че нямат планове за такива ограничения?

Управляващата партия на италианския премиер Матео Ренци претърпя разочарование на частичните местни избори, които се проведоха вчера. Демократическата партия изгуби управлението в ключовия северозападен регион Лигурия, а в някои от областите популистките партии записаха особено силно представяне.

Търсенето на ядрена енергия в световен мащаб расте и в момента се строят 16 нови ядрени мощности. Това отчете генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Агнета Ризинг при откриването на седмото издание на Атомекспо в руската столица Москва.

 Malaysia Airlines е в "технически фалит", съобщи на пресконференция новият изпълнителен директор на авиокомпанията Кристоф Мюлер. Той обяви и програма за преструктуриране на превозвача, която предвижда съкращаването на 6 хил. работни места.

На борсата

Управителният съвет на Проучване и добив на нефт и газ АД предлага брутен дивидент от 0,68 лв. на акция за 2014 г., като предложението трябва да бъде гласувано на Общото събрание на акционерите. Междувременно индексите на БФБ приключиха с повишения първата сесия за юни.

Препоръчваме

И накрая - преди да изхвърлите някоя стара вещ, първо проверете дали няма да се отървете от нещо изключително ценно, като например рядък комютър на Apple, струващ 200 000 долара!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още