IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция "Митници" започна ревизия в "Лукойл Нефтохим"

Поводът за проверката е информацията, че рафинерията ощетява сериозно бюджета, като декларира завишена цена на петрола

10:36 | 01.06.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Агенция "Митници" започна ревизия в "Лукойл Нефтохим"

Агенция "Митници" е започнала ревизия в "Лукойл Нефтохим", съобщи пред "Нова телевизия" директорът на агенцията Ваньо Танов. Повод за проверката е информацията на Лабораторията, ръководена от бившия премиер Иван Костов, че "Лукойл" ощетява сериозно бюджета като декларира цена на петрола, която е завишена.

Миналата седмица анализ, изготвен от Лабораторията за риск мениджмънт към Нов български университет, обяви, че има съмнения, че внасяният в България суров петрол от сорта "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото. Последиците от това облагодетелстват "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми, гласят заключенията в анализа.

Ваньо Танов заяви, че ревизия трябва да се извърши и от Националната агенция за приходите, а след това и да се назначи одит, който да анализира резултатите от ревизиите на НАП и митниците в дружеството. "Тогава ще се отхвърли или потвърди евентуално тезата на Иван Костов. Само с данни от двете страни не може да бъде направен точен извод", обясни Танов.

През 2013 година Агенция „Митници“ установи нарушения в данъчен склад на "Лукойл". Лицензът на рафинерията бе отнет, но впоследствие бе върнат от съда. Митниците отнеха лиценза, след като установиха, че уредите за измерване и контрол в данъчния склад не отговарят на изискванията.

Ваньо Танов лично ръководи работата на ГКПП "Капитан Андреево", след като наскоро там бяха направени проверки и арестувани служители, които са взимали подкупи. Заради въвеждането на автоматизирана система за проверки на тежкотоварните камиони на пункта се образуваха километрични опашки. От тази сутрин трафикът е нормализиран, тъй като електронната система е въведена, обясни Танов.

В момента опашките от тирове достигат едва половин километър. За сравнение преди седмица те достигаха между 10 и 20 км от границата.

Ваньо Танов обясни трудното преминаване през граничния пункт с внедряването на нова система за проверки. „Внедряваше се нова система, която изискваше първо време, настройка, която напълно автоматизира процесите по изтегляне теглото на автомобила – това става автоматично. Ако има претоварване, тя го изчислява. Отделно, има камери, които четат предния и заден номер на автомобила. Така че целият процес на вход по отношение на пътните такси, е абсолютно автоматизиран”, обясни Танов.

Приходите от пътни такси през първите 10 дни са нараснали 17 пъти, а сега са повече от 20 пъти, каза още директорът на агенцията.

Със заповед на Ваньо Танов от днес за началник на Свиленградската митница е назначен Юлиян Мирков. Досега той е работил като заместник-началник на Столичната митница, обяви Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Пак баламосват хората ,че правят нещо и Иван Костов изкара някакъв анализ ,че се завишава цената на петрола и може да е прав да не правя пребързани изводи Проблема е другаде и депутата Емил Димитров -Ревизоро го обясняваше в едно предаване по Скат и сега не мога да се сетя къде точно но мисля ,че тук - http://***.skat.bg/products.php?type=1&genre=4&page=1Кражбите са толкова *** ,че ако се спрат веднага бюджета става с 2-3 милиарда на плюс - 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kandid
преди 8 години
Опорките се бавят днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
kandid
преди 8 години
Опорките се бавят днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още