IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 10 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:31 | 10.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 10 юли

В България

България може и да е най-бедната страна в Европа, а месечната заплата да е наполовина на тази в съседна Гърция, но пък е готова да й предостави хуманитарна помощ при нужда, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната. Или поне така заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Намаляване на таксите, създаване на Фонд за гарантиране на вноските на лицата, осигурени в задължителен пенсионен фонд и въвеждане на многофондовата система в допълнителното пенсионно осигуряване (ДПО) са само част от предложенията на Комисията за финансов надзор за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Три проекта с българско участие са сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ в Централна и Югоизточна Европа.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че големи европейски туроператори пренасочват туристи, които са планирали почивки в Тунис и региона, към България. Относно бъдещата реклама на туризма ни за следващия сезон тя посочи, че в момента се разработва стратегия и до края на годината ще бъде готов конкретен план за действие към нея.

Въпреки това обаче летният сезон явно не започва с добри данни за хотелиерите. Въпреки че местата за настаняване в страната и броят на леглата в тях се увеличават през май, нощувките намаляват, приходите също, показват данните на Националния статистически институт за май.

По света

"Новите предложения, които бяха направени от гръцкото правителство показват реална воля за постигане на споразумение", заяви бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Той все пак допълни, че преговарящите трябва да останат предпазливи в диалога с Гърция по отношение на спасителния план.

Предложенията за реформи на Гърция от тази седмица са поразително сходни с тези, които гръцките гласоподаватели отхвърлиха на референдума през миналата седмица. Ето какви са приликите и разликите между предложенията на Гърция от юни и от юли.

Китай ще предприеме по-целенасочени промени в своите политики в подкрепа на икономиката, заяви премиерът на страната Ли Къцян в петък, отбелязвайки, че Поднебесната империя трябва да вложи "големи усилия" за насърчаване на икономическия растеж.

От началото на годината досега 150 хил. бежанци са потърсили спасение в Европа. Почти всички са регистрирани в две държави – Гърция (75,9 хил. ) и Италия (74,9 хил.), сочи доклад на Международната организация по миграция, публикуван на сайта на организацията.

Регулаторите на Европейския съюз обвиниха MasterCard Inc за налагане на прекомерно високи такси при плащане с карти, издадени извън ЕС, които се използват в рамките на блока. Според Брюксел това повишава цените на стоките и услугите за всички.

На борсата

Софарма АД е достигнала дял от 92,62% в капитала на Момина крепост АД-гр. Велико Търново в резултат на търговото предложение. Общо 38 акционери са се съгласили да продадат общо 211 991 акции, или 12,54% от капитала на Момина крепост. Търговата цена беше 3,4 лв., като Софарма АД е платила 720 769,4 лв.

Препоръчваме

Paramount се готви да промени света на киното. Компанията сключи сделка с две големи кино вериги, благодарение на която новите филми ще могат да бъдат на разположение за гледане у дома в Северна Америка само две седмици след като се появят в повечето кина.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още