IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:25 | 17.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 17 юли

В България

През май преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 88,4 млн. евро, като са със 107,2 млн. евро по-малко спрямо отчетените година по-рано 195,6 млн. евро. Освен това централната банка ревизира в положителна посока данните за април с 5 млн. лв. до 72,8 млн. евро.

Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали има нарушение на пазарните правила в промените в Закона за енергетиката, приети през февруари 2015 година. С тях с промени в Преходните и заключителни разпоредби се прави промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Съдебната реформа няма алтернатива, тя трябва да се случи без отлагане, коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Според него реформата не бива да бъде отлагана за след изборите, за септември-октомври, както настояха преди дни от ДПС.

Гръцката Eurobank ще придобие около 80 клона на гръцката Alpha Bank в България, съобщава Ройтерс. Като част от ангажиментите в споразумението за заема на Гърция от 2012 година, банките в страната се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар.

И все пак може би една от най-важните новини от деня е, че България ще подкрепи отпускането на мостови заем за Гърция, което стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

По света

Продължавайки с темата за Гърция, по време на специалната сесия на Бундестага днес Ангела Меркел призова германските депутати да влязат в ролята на гърците. По думите ѝ трилърът около Гърция през последните седмици се състои от референдум, опашки пред банкомати, протести, 17-часови преговори, споразумение в последния момент и инфарктно гласуване в парламента в Атина.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък заяви, че новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари. Той припомни също, че едно „подстригване на дълга“ е изключено съгласно европейското право.

В крайна сметка Бундестагът одобри преговорите по третата помощна програма. Швеция, Австрия и Латвия също дадоха зелена светлина за начало на преговорите с Гърция.

Плановете на Русия да заобиколи Украйна като маршрут за транзит на природен газ за Европа ще струват скъпо. Само разходите за годишните транзитни такси за “Газпром” през България и Словакия може да достигнат 1 млрд. долара, отбелязва изданието.

Рейтингови агенции предупредиха за още китайски фирми, които тази година могат да обявят неплатежоспособност по облигациите си. Това се случва след ръста на предупрежденията за печалбите в Поднебесната империя.

Междувременно стана ясно, че най-големите китайски банки са предоставили заем от 1,3 трлн. юана (209,4 млрд. долара) на най-големия маржин кредитор, подкрепян от държавата, за да бъде спрян сривът на китайските акции. Стъпката подчерта решимостта на правителството да подкрепи цените на акциите.

На борсата

Акционерите на Булгартабак холдинг АД са гласували за брутен дивидент от 4,2 лв. на акция на проведеното на 16 юли 2015 г. общо събрание на акционерите, съобщи БФБ-София. Общата сума за дивидент възлиза на 30 942 332,4 лв.

Препоръчваме

От социална мрежа Facebook търси начин да се превърне в основно място за пазаруване онлайн. За да направи това, социалната мрежа ще помогне на компаниите да трансформират своите Facebook страници в сайтове за електронна търговия.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още