IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 24 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:47 | 24.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 24 август

В България

Разходите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) надвишават с 44,8 млн. лева планираното, показва отчетът за изпълнението на консолидирания бюджет на ДОО към края на юни, изготвен от НОИ. За първото полугодие разходите в системата са в размер на общо 4,74 млрд. лева.

В сектора на здравеопазването в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас Световната банка препоръчва намаляване на ДДС върху лекарствата в България. Според доклада пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие Добромир Сидимчиев заяви, че е необходимо да се ускори реформата на водния сектор, а след като тя приключи - да има ясна отговорност за това кой решава да се направят инвестиции, кой експлоатира съоръженията и как те се финансират.

С приближаването на края на летния сезон Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на МРРБ налагане на санкции след установяване на 363 нарушения от страна на наематели и 367 нарушения от страна на концесионери на морски плажове. Една от основните констатации от проверката е, че е възпрепятстван свободният достъп на гражданите до плажовете.

По света

Кризата на финансовите пазари през последните седмици измести фокуса на новините от Гърция, след като опасенията за отслабването на икономическия растеж както в Китай, така и в глобален план, достигат връхната си точка.

Индексите на Wall Street отварят в понеделник с невиждан срив на фона на погрома на световните фондови пазари, започнал в Азия и повлякъл Европа. На старта на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се потопи с цели 1 089 пункта. Как ще завърши сесията в Ню Йорк, четете по-късно в Investor.bg.

Опасенията около Китай отново повличат петролните пазари, като цените на „черното злато“ слизат на повече от 6-годишни дъна в понеделник. Контрактите както върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI), така и върху европейския сорт брент достигат най-ниските си цени от началото на финансовата криза насам.

Въпросът на деня е дали сегашната паника на пазарите не предвещава още един масов погром за Азия? Китайските компании заплашват да изместят износа на конкурентите си от Азия от развиващите се страни точно когато Фед се готви да вдигне лихвите за пръв път от световната финансова криза насам, но какво може твпърва да се случи четете тук.

Новините за Гърция все пак не спират. Според рейтинговата агенция Moody's решението за оставка на Ципрас е „позитивно за кредитния рейтинг“, тъй като „предлага възможност за създаването на едно ново по-сплотено правителство, което може да подобри перспективите относно изпълнението на третата спасителна програма и намаляването на рисковете пред ликвидността и финансирането“.

Ситуацията в Гърция се отрази на Европа като цяло. Според последен анализ икономиката на Европа може би показва признаци на засилване тази година, отчасти благодарение на мащабната програма за изкупуване на активи на ЕЦБ. Политически обаче Европа има затруднения и основната причина за това е именно Гърция.

На борсата

Синергон холдинг АД отчита само 208 хил. лв. консолидирана загуба за второто тримесечие на 2015 г. спрямо загуба от 2,1 млн. лв. за същия период на 2014 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Това е и един от първите публикувани консолидирани отчети, оповестен още на 21 август, въпреки че крайният срок е 31 август 2015 г.

Препоръчваме

Мобилните телефони се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни, а заедно с тях и приложения като чат приложението Viber. Компанията открива свое представителство в България и назначава за свой генерален мениджър за Централна и Източна Европа. Кой е той и какво е бъдещето пред него и компанията - четете тук.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още