fallback

ИТ бизнесът иска да обучава по 6 хил. ученици на година

Асоциацията на софтуерните компании ще финансира собствена програма за дуално обучение

13:50 | 11.07.16 г. 6

ИТ бизнесът иска да обучава по 6 хил. ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), съобщава министерството.

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение.

„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. 

В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията иска да подготвя и учители за системата.

Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 хил. лв., каза Кочков.

БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерството на образованието да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Меглена Кунева подкрепи инициативата. „Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
fallback