IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ бизнесът иска да обучава по 6 хил. ученици на година

Асоциацията на софтуерните компании ще финансира собствена програма за дуално обучение

13:50 | 11.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ИТ бизнесът иска да обучава по 6 хил. ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), съобщава министерството.

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение.

„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. 

В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията иска да подготвя и учители за системата.

Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 хил. лв., каза Кочков.

БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерството на образованието да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Меглена Кунева подкрепи инициативата. „Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
разбирам те, ама що нас ни караш да четем простотии :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 7 години
много добър коментар :) иронията също е на място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
power grid
преди 7 години
Боже Боже омръзна ми да чета простотии.В днешно време хората много изпростяха та чак вече кукуригат от простотия.Ше обучавали за две три години програмисти....Ба си според тия излиза че който не е пожелал той не е станал програмист.Ей аланкоолу я си погледнете резултатите от матурата по математика....Какви програмисти какви пет лева?*** те не знаят таблицата за умножение тия програмисти ше ги правят.Божкеееее прибери си вересиите щото квито бизнесмените такива и програмистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Pronto
преди 7 години
Не могат ли да намалят ежеседмичните часове по Балканджи Йово и народни танци с един и тогава да се изучават логика и алгоритми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Държавата по добре да не дава никакви пари, достатъчно налива в образование което нищо не струва. Бизнесът знае сто пъти по добре колко c# разработчици му трябват, а не някакъв академичен плъх който да трови с ненужни неща години наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Един Българин
преди 7 години
Държавата да даде тези пари. Всъщност това е най-добрата инвестиция. Да, ще има такива, които напускат страната, но тези, които останат с данъци ще възвърнат многократно инвестицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още