IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев за финансовите пазари "на стероиди"

Бичият пазар може да приключи с много сълзи, а сметката ще платим всички ние, коментира инвестиционният мениджър на "Елана"

08:12 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Ивайло Пенев, CFA, ръководител &bdquo;Управление на активи&ldquo; и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: &quot;Елана Фонд Мениджмънт&quot;</em></p>

Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: "Елана Фонд Мениджмънт"

Бичият пазар ще остане в учебниците, но все още не е ясно дали в положителен, или в отрицателен смисъл. Единият краен сценарий е, че ще имаме движение от типа на балона на технологичните акции отпреди 20 години, но в случая буквално „на стероиди“ под формата на държавните стимули по целия свят. Ако този сценарий се реализира, всичко ще приключи скоро с много сълзи. Така коментира пазарната обстановка Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" по време на първото издание на „Инвестиционен навигатор 2021 г.“

Годината започна силно за рисковите активи, но в един момент видяхме слабост, която беше концентрирана като че ли в най-печелившите компании през изминалите 10-12 месеца в технологичния сектор, посочи той. По думите му те са натежали върху представянето на индексите временно, но седмица преди края на тримесечието големите международни борсови индекси имат ръстове от около 5% от началото на годината, което е отлично представяне.

Дебатът за скъсаната връзка между икономиката и движенията на борсите продължава да е валиден с пълна сила, отбеляза Пенев. Редица прогнози сочат за достигане на нивата на съвкупното производство и заетостта отпреди кризата едва след 2 до 4 години в зависимост в кой регион или държава се намираме. В същото време борсите са на рекордни стойности. Пример е Европа – Старият континент се намира под някаква форма на затваряне от декември, а и през немалка част от 2020 г. Въпреки това някои водещи европейски индекси са на рекордни стойности и изпреварват щатските от началото на годината. Последното е много рядко срещано явление и се дължи на много по-малкия брой технологични компании в европейските индекси.

„Натрупани са много сериозно количество оптимистични очаквания, които няма да е лесно да се изпълнят“, предупреди инвестиционният мениджър.

Графика Графика

Графика: Цените на кошница технологични компании без печалби на инвестиционната компания Goldman Sachs.  

Другият краен сценарий по негово мнение е за началото на едно изключително добро десетилетие за инвеститорите – отново по аналог на историческо събитие, но този път един век назад по време на пандемията от испански грип от април 1918 г. Нейното приключване дава началото на едно отлично пазарно представяне през цялото последвало десетилетие.

Графика Графика

Графика: Бурните 20 години – Dow Jones от 1 януари 1919 до 31 декември 1929 г.

„Пазарът определено е скъп и на него има сериозна доза алчност сред инвеститорите, която е подхранвана от евтини и дори безплатни пари, които виждаме да се раздават в голяма част от света. Не виждам сценарий как това ще свърши добре, но честно казано е трудно да плуваш срещу течението“, коментира Ивайло Пенев.

В тези пазарни условия много малко хора мислят за защитни или хеждиращи стратегии, а това е видно от много ниския обем на покупки на т.нар. „пут опции“ за продажба спрямо „кол опциите" за покупка.

„Това за мен е ясен сигнал, че моментът е подходящ за защитни стратегии, а те могат да действат не само като една своеобразна аларма и буквално да ни принудят да излезем от пазара, преди той да се срине, ако такова събитие изобщо се случи“, посочи финансисът.

Извънредната подкрепа от централните банки беше основен двигател за пазарите през последните девет месеца.

„На теория икономическият фундамент винаги трябва да е водещ в дългосрочен план. На практика обаче през последните години единственото нещо, което инвеститорите гледат, е в ръцете на централните банки – ако раздават пари, пазарите растат. Ако не раздават, пазарите спадат. Често това няма общо с икономическите данни“, обясни Пенев.

Графика Графика

Графика: Citi US Economic Surprise Index

По думите му отрезвяването на инвеститорите може би ще дойде от размишления на тема кой ще плати сметката накрая с всички тези пари, които се харчат за държавни помощи. „Това ще сме всички ние – или чрез по-високи данъци, или чрез неконтролируема инфлация, която ще изяде спестяванията ни. Централните банки са пласьори на един наркотик – евтини пари. Не виждам как ще спрат да снабдяват клиентите си“, прогнозира икономистът.

Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Като се абстрахираме от рекламното съдържание това е един много добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още