IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев за финансовите пазари "на стероиди"

Бичият пазар може да приключи с много сълзи, а сметката ще платим всички ние, коментира инвестиционният мениджър на "Елана"

08:12 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Ивайло Пенев, CFA, ръководител &bdquo;Управление на активи&ldquo; и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: &quot;Елана Фонд Мениджмънт&quot;</em></p>

Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: "Елана Фонд Мениджмънт"

Какво се случва с лихвите…

В нормални условия началото на циклите на повишаване на лихвите дава начало на дълги възходящи пазари на акциите. Пазарът на акции не се срива, когато лихвите са на дъното, а безработицата е на високи нива. Напротив, сривовете идват при високи лихви, след периоди на повишения, при много ниски нива на безработица, обясни Пенев.

В същото време количествените облекчения и спасителните програми се правят по време на сериозни спадове на икономиката. Защо им е на Щатите в момента пакет от 1,9 трлн. долара – борсовите им индекси са на рекордно високи стойности, цените на жилищата също, безработицата пада, икономиката расте. През 2008 г. на политиците им трябваха месеци, за да одобрят 700 млрд. долара спасителен пакет, а сега трилионите валят през месеци, коментира той.

Според него Европейската централна банка е "изпуснала всички влакове" за достигане дори на нулеви нива на лихвите. В последния икономически цикъл решенията на централните банки вървят наопаки – нищо не се случва в логичния ред и може би и резултатите ще са различни, смята Пенев.

Продължават ли ДЦК да са сигурно убежище?

Сигурността на държавните ценни книжа зависи не толкова от нивата на лихвените проценти, а от способността на дадена държава да изплаща дълговете си. Математиката при дълговите ценни книжа е относително проста – при нормални нива на лихвите, дори при една относително дълга, например 10-годишна облигация, паричният поток на главницата по нея е в пъти по-голям от сбора на лихвените плащания. За инвеститорите е най-важно да си получат и главницата накрая.

Затова е важно каква е платежоспособността на заемателя за хоризонта на инвестицията. Не виждам кой знае какви причини защо връщането на 10-годишните щатски лихви над 1,5% трябва да всява такъв ужас сред инвеститорите. Светът и финансовите пазари могат само да спечелят от връщането към по-нормална парична политика и лихвени проценти. В краткосрочен план това означава, че ще има някои сътресения, защото всички се разглезихме с ниска цена на заемния капитал. Основният въпрос е по-скоро ефектът върху портфейлите на инвеститорите най-вече за тези, които държат повече дългови книжа. А зависимостта между лихви и цени на облигации е обратно пропорционална - скок на лихвите значи спад на цените и текущи загуби за инвеститорите.

Възходящ тренд при инфлацията, но докъде..

Трендът на спад на лихвите е от векове. Неговият край идва, а това ще направи средата за инвеститорите в дългови инструменти по-трудна в бъдеще, но това не значи непременно, че облигациите ще са най-лошия актив в следващите години, обясни портфолио мениджърът на „Елана Фонд Мениджмънт“.

Инфлацията вече я има и всеки от нас я изпитва през потребителската си кошница. Тя може да повлияе позитивно на инвестициите като цяло, ако е умерена и предвидима, и негативно, ако е висока и неочаквана. В идните месеци ценовите индекси вероятно ще се повишат по-видимо . Една от основните причини ще са енергийните суровини и най-вече петролът, който миналата година по това време беше достигнал отрицателни нива на международните пазари, което едва ли някой е очаквал да се случи някога, каза той.

Вторият канал, по който може да се ускори инфлацията, са личните доходи. Програмите, особено в САЩ, за раздаване на пари ще имат еднократен положителен ефект, който е в подкрепа на по-силна инфлация. Но все още по целия свят има доста голям брой загубени работни места заради коронакризата, които може да не се възстановят напълно в идните години. Това ще държи ръста на заплатите на по-ниски нива, а това от своя страна ще значи липса на натиск върху цените.

Комбинацията от ускорена инфлация, която ще виждаме поне в краткосрочен план и нулеви отрицателни лихви са силен катализатор за търсене на алтернативи за спестяванията, най-вече тези в банките. Може да видим както засилено потребление, така и засилен интерес към различни видове инвестиции, прогнозира Пенев.

Подходът на всеки инвеститор зависи от една страна от познанията и опита и друга страна, от възможностите и готовността за поемане на риск. Мнозинството от хората нямат нито времето, нито образованието за това. За тях най-добрият подход е да позволят на професионалистите да им съдействат и да не се опитват сами да хващат дъна и върхове, защото това доста често се оказва скъпо начинание. В България инвеститорите имат много по-лесен достъп до портфолио мениджърите, които управляват парите им, категоричен беше Пенев.

Той посъветва в тази несигурна среда инвеститорите да прибегнат до редовно, систематично инвестиране, например на месечна база. Този подход спестява разходи като такси и в дългосрочен план гарантира едни средни нива на влизане. Такава инвестиция във взаимен фонд може да е по-добър вариант от самостоятелното инвестиране и поради по-ниските разходи спрямо търгуване с малки суми през различни платформи за търговия, които имат минимални разходи за сделка.

Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Като се абстрахираме от рекламното съдържание това е един много добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още