IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България започва преговори с Италия за придобиването на подводница

Работи се по модернизация на системата за брегово наблюдение, съобщи контраадмирал Кирил Михайлов

20:08 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сформира се преговорен екип и се разменя документация с италианската страна, за да придобие България подводница, каза днес във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БТА.

Той бе гост на церемонията по залагането на кила на нов многофункционален кораб за Военноморските сили (ВМС) в завода на МТГ „Делфин“.Ефтимов уточни, че разговорите ще започнат за една подводница с опция да бъдат осигурени две.

Освен за подводни лодки ВМС работят и по други проекти, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Той уточни, че се работи по модернизация на системата за брегово наблюдение. Очаква се проектът да приключи до година и половина, като обновената система ще бъде с много по-големи възможности и сензори.

Предвид минната опасност в Черно море и това, че този тип оръжие продължава да е сериозен риск за корабоплаването, се стремим и към придобиване на още модернизирани минни ловци, втора ръка, каза още Михайлов.

Командирът на ВМС допълни, че флотът непрекъснато наблюдава морското пространство, включително за плаващи мини. По думите му свободата на корабоплаването и сигурността в териториалните води на България са гарантирани.

Михайлов допълни, че флотът е в непрекъсната координация с военноморските центрове на Турция и Румъния, както и с военноморското командване на НАТО.

За предстоящото учение „Бриз 22“ контраадмирал Михайлов посочи, че се очаква в него да се включат кораби от Румъния, Грузия, Турция, авиация от САЩ, евентуално френски патрулен самолет с флага на НАТО. В бреговата фаза на учението ще се включат представители на Белгия, Полша, Албания и още няколко държави, каза още Михайлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още