fallback

Експерт: Горивото на Westinghouse e безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

Малките модулни реактори са бъдещето на ядрената енергетика, посочи Йордан Йорданов

13:34 | 02.11.22 г. 7

Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е сложен и по него се работи повече от 25 години, смята бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов. В предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че реакторите в Чехия, Унгария и Запорожката АЕЦ на Украйна вече работят с горивото на Westinghouse, което определи като "безопасно". Припомняме, че в момента Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) извършва анализ на алтернативното гориво за АЕЦ "Козлодуй" и само след нейно становище ще може да се премине към използването или съответно - отхвърлянето му. 

 „За VІ реактор на АЕЦ "Козлодуй" има техническа причина да се използва руско гориво, тъй като нито френската Framatom, нито американската Westinghouse произвеждат гориво с нужното ниво на обогатяване. Различно от руското гориво ще доведе до загуби от 40 MW в VІ реактор, докато за V реактор няма подобни проблеми“, обясни експертът.

Той съобщи, че Русия работи, продава и произвежда ядрено гориво за САЩ, Франция, Великобритания и Швеция. „Нашите български експерти работят много добре с ТВЕЛ (част от„Росатом“ - б.р). Ще намерят начин след съгласуване с Курчатовския институт, това е обикновена практика“, надява се енергийният експерт.

По думите му лицензирането на горивото на Westinghouse или на френския производител на свежо ядрено гориво Framatom ще отнеме време, за да се проверят системите за управление и контрол и да се нагоди горивото за съвместната му работа заедно с руско гориво. Йорданов напомни, че горивото се сменя поетапно - с добавяне на определен брой алтернативни касети при зареждане на реактора със свежо гориво.

Той обаче предупреди, че докато се напълни реакторът само с Westinghouse или само от Framatom, може да има известни проблеми. Йорданов поясни, че най-добре по принцип е да се махне изцяло старото руско гориво и да се зареди ново, но смята, че това ще донесе огромни финансови загуби.

Енергийният експерт заяви още, че малките модулни реактори (SMR) са бъдещето на ядрената енергетика и се очаква първият такъв реактор да влезе в експлоатация в САЩ през 2028 г.

"Колкото по-бързо големите ръководители насочат усилията си към SMR, а не към воденето на войни, толкова по-бързо човечеството ще има независими, сигурни, локални източници на ток", е мнението на експерта. Той даде пример за такъв реактор с мощност от около 50 MW, който ще е достатъчен да захранва град с размерите на Велико Търново. Йорданов очаква, че с навлизането на серийното производство на SMR цената им ще падне.

Какво още каза Йордан Йорданов вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 02.11.22 г.
fallback
Още от Икономика и политика виж още