IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Горивото на Westinghouse e безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

Малките модулни реактори са бъдещето на ядрената енергетика, посочи Йордан Йорданов

13:34 | 02.11.22 г. 7
Експерт: Горивото на Westinghouse e безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е сложен и по него се работи повече от 25 години, смята бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов. В предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че реакторите в Чехия, Унгария и Запорожката АЕЦ на Украйна вече работят с горивото на Westinghouse, което определи като "безопасно". Припомняме, че в момента Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) извършва анализ на алтернативното гориво за АЕЦ "Козлодуй" и само след нейно становище ще може да се премине към използването или съответно - отхвърлянето му. 

 „За VІ реактор на АЕЦ "Козлодуй" има техническа причина да се използва руско гориво, тъй като нито френската Framatom, нито американската Westinghouse произвеждат гориво с нужното ниво на обогатяване. Различно от руското гориво ще доведе до загуби от 40 MW в VІ реактор, докато за V реактор няма подобни проблеми“, обясни експертът.

Той съобщи, че Русия работи, продава и произвежда ядрено гориво за САЩ, Франция, Великобритания и Швеция. „Нашите български експерти работят много добре с ТВЕЛ (част от„Росатом“ - б.р). Ще намерят начин след съгласуване с Курчатовския институт, това е обикновена практика“, надява се енергийният експерт.

По думите му лицензирането на горивото на Westinghouse или на френския производител на свежо ядрено гориво Framatom ще отнеме време, за да се проверят системите за управление и контрол и да се нагоди горивото за съвместната му работа заедно с руско гориво. Йорданов напомни, че горивото се сменя поетапно - с добавяне на определен брой алтернативни касети при зареждане на реактора със свежо гориво.

Той обаче предупреди, че докато се напълни реакторът само с Westinghouse или само от Framatom, може да има известни проблеми. Йорданов поясни, че най-добре по принцип е да се махне изцяло старото руско гориво и да се зареди ново, но смята, че това ще донесе огромни финансови загуби.

Енергийният експерт заяви още, че малките модулни реактори (SMR) са бъдещето на ядрената енергетика и се очаква първият такъв реактор да влезе в експлоатация в САЩ през 2028 г.

"Колкото по-бързо големите ръководители насочат усилията си към SMR, а не към воденето на войни, толкова по-бързо човечеството ще има независими, сигурни, локални източници на ток", е мнението на експерта. Той даде пример за такъв реактор с мощност от около 50 MW, който ще е достатъчен да захранва град с размерите на Велико Търново. Йорданов очаква, че с навлизането на серийното производство на SMR цената им ще падне.

Какво още каза Йордан Йорданов вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Нещо мрънкят в НС за помощи за Украина да пратят отр.гориво за конфетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Дядо Коледа... Така , всеки който иска ядрена централа , да е готов да си плаща векове наред после за съхранение , но на собствена земя . В момента в Козлодуй , имаме временно хранилище , където изстиват използваните касети , те по договорът който имаме , трябва да се изпратят в рассия за обработка и остъкляване , и се после прибират за дългогодишно съхранение , в хранилище , което дори не е започнато да се строи , въпреки че централата трябва според строежните документи да е приключила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Дядо Коледа... Значи , рассияните нищо не взимат от нас повече от 25г вече ... Някога е имало договор и са прибирали с/у пари отработеното гориво за съхранение . Обаче в тяхното министерство на енергетиката са направили сметка , че превръщането им в ядрено сметище не е вариант и са го прекратили . Първо поддържането на едно ядрено сметище струва пари , и то много пари , плащани всяка година , и така около 10.000 години . И са решили да прекратят ... Независимо от парите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
РЕМИКС разработанный в России вид ядерного топлива, создаваемый из смеси регенерированного урана и плутония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 1 година
До: zelka007 Приятелю, v_tin ти казва, че руснаците си вземат касетите с отработеното гориво обратно, когато приключи използването им, ...което е добре за нас българите, защото не се натрупват в България излишни радиоактивни отпадъци, а американската и френската фирма не желаят да си ги вземат обратно и ще останат в Козлодуй, за да тровят нашата земя, а не тяхната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: v_tin... Объл , ОЯГ си е проблем на който има реактор , на никой не му трябва да се превръща в ядрено сметище , в това число и на рассияните ... Това дето си простнал няма никакъв смисъл , освен да препотвърдиш , че си объл ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
v_tin
преди 1 година
Куцо кьораво и сакато се оплаква от уестингхауз че не си вземат отработените касети, украйна и тя , дори помоли руснаците да вземат отработени касети на уестингхауз, на която молба руснаците показаха среден пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още