IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания бележат лек ръст през юли

Дългосрочната тенденция обаче остава низходяща заради инфлацията

14:00 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания леко са нараснали миналия месец след спада през юни, като основен двигател са онлайн продажбите. Дългосрочната тенденция обаче остава низходяща заради инфлацията, която оказва натиск върху бюджета на британските домакинства, предаде Франс прес.

Продадените обеми са се увеличили с 0,3 на сто през юли на месечна база след спада с 0,2 на сто предходния месец, съобщи Националната статистическа служба (ONS). В дългосрочен план перспективата е низходяща, изтъкна в Twitter Дарън Морган, директор на икономическите статистики в службата.

Онлайн продажбите са се засилили благодарение на различни специални предложения и промоции, но продажбите на гориво са намалели, както и на облекла и на стоки за домакинството. "Потребителите орязват разходите си заради покачването на цените и безпокойствата за покупателната способност и цената на живота", допълва Морган. 

През юли инфлацията във Великобритания скочи до 10,1 на сто на годишна основа и може да достигне 13 на сто през октомври.

Това най-силно повишение на цените от 40 години очертава задълбочаване на кризата с цената на живота и подхранва социалното недоволство в страната, където избухват все повече стачки с искания за повишаване на заплатите.

В резултат страда потребителското доверие, което е достигнало нов исторически минимум през август, според Нюрнбергския изследователски институт GfK. Отчетеното равнище от -44 пункта е най-ниското, откакто съществува това проучване. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още