IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика изненада с ръст през второто тримесечие

Разходите на правителството и на домакинствата са спомогнали за отбелязаното повишение

10:44 | 25.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика изненада положително инвеститорите в четвъртък, когато официалната статистика показа, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,1% на тримесечна и с 1,7% на годишна база през второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Резултатът надмина очакванията на анализаторите, които бяха подготвени да видят данни за стагниране на растежа. Движението е подкрепено от правителствените разходи, като тези на домакинствата също са имали принос за ръста.

"Въпреки трудните... условия в световната икономика германската икономика остана стабилна през първите две тримесечия на 2022 г.", каза Георг Тийл, президент на Федералната статистическа служба (Destatis).

По-рано тази седмица Германската централна банка (Бундесбанк) предупреди, че рецесията става все по-вероятен сценарий за германската икономика.

"Свиване на БВП през зимните месеци стана доста по-вероятно. Високата степен на несигурност за доставките на газ през тази зима и рязкото покачване на цените вероятно ще натежат силно на домакинствата и компаниите", посочват от Бундесбанк.

Поскъпването на енергоносителите ще ускори допълнително инфлацията, смятат още от ведомството, като е малко вероятно тя да достигне своя връх преди есента.

"Като цяло инфлацията може да достигне 10% през есента. Възходящите рискове за инфлацията са високи, конкретно в случай на пълно спиране на доставките на природен газ от Русия", допълват от централната банка. Това увеличава и риска от бързо покачване на заплатите особено като се има предвид рекордната безработица в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Ох, голям майтап са апокалиптиците с бъгавите им предвиждания..Цифрите,които идват от западните икономики са много показателни за реалното влияние на Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още