IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Рецесия в Германия става все по-вероятен сценарий

Инфлацията може да достигне връх от над 10% през тази есен, смята централната банка

15:08 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рецесията в Германия става все по-вероятна, а инфлацията ще продължи да се ускорява, като може да достигне връх от над 10% през тази есен, посочват от Германската централна банка (Бундесбанк) в свой месечен доклад, цитирани от Ройтерс.

"Свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) през зимните месеци стана доста по-вероятно. Високата степен на несигурност за доставките на газ през тази зима и рязкото покачване на цените вероятно ще натежат силно на домакинствата и компаниите", посочват от Бундесбанк.

Русия ограничава износа на природен газ в отговор на санкциите на западните страни, наложени заради войната в Украйна. Много, ако не и повечето икономисти смятат, че рецесията в най-голямата европейска икономика е неизбежна.

Високите цени и недостигът на газ вече принуждават Германия да ограничи потреблението, като секторите, разчитащи силно на енергия, страдат от това.

Междувременно поскъпването на енергоносителите ще ускори допълнително инфлацията, като е малко вероятно тя да достигне своя връх преди есента.

"Като цяло инфлацията може да достигне 10% през есента. Възходящите рискове за инфлацията са високи, конкретно в случай на пълно спиране на доставките на природен газ от Русия", допълват от централната банка. Това увеличава и риска от бързо покачване на заплатите, особено като се има предвид рекордната безработица в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още