IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Германия се влошава за втори пореден месец

Перспективите изглеждат изпълнени с несигурност, предупреди икономист

11:55 | 23.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в частния сектор в Германия продължава да се влошава за втори пореден месец през август, показват предварителните данни на S&P Global, публикувани във вторник.

Като причина за низходящото движение анкетираните компании посочват комбинация от фактори, включително несигурността, устойчиво високата инфлация и покачващите се лихви, като всички те значително са повлияли на търсенето.

Според статистиката индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството в Германия е записал лек ръст до 49,8 пункта (49,3 пункта през юли), достигайки двумесечен връх. Въпреки това показателят е останал под прага от 50 пункта, разделящ спад и ръст.

PMI индексът за сектора на услугите е намалял от 49,7 пункта през юли до 48,2 пункта през август, спадайки до 18-месечно дъно.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на производството и услугите, е достигнал 26-месечно дъно на ниво от 47,6 пункта. За сравнение – през седмия месец показателят се е равнявал на 48,1 пункта.

Новият бизнес е записал трети пореден месец на понижение през август, когато е имало по-слаб износ, а производителите отчитат най-резкия спад в новия бизнес от чужбина от над две години насам.

Въпреки че заетостта в частния сектор в Германия е продължила да нараства, удължавайки възходящата тенденция до 20 месеца, темпът на наемане се е забавил до най-бавния от март 2021 г.

Фил Смит, асоцииран икономически директор в S&P Global Market Intelligence, посочи, че данните „рисуват мрачна картина за германската икономика“ и показват задълбочаващ се спад в бизнес активността на частния сектор.

„Тъй като заплахата от енергийна криза продължава да е голяма, перспективите изглеждат изпълнени с несигурност“, каза Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още