IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да запише най-големия си търговски дефицит от близо 9 години през август

Въпреки че поскъпването на суровия петрол се забави през юли, поевтиняването на йената увеличи разходите за внос, обясни икономист

14:00 | 11.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония вероятно е записала най-големия си търговски дефицит от близо девет години през август, когато продължаващото поевтиняне на японската йена, достигнала 24-годишно дъно спрямо щатския долар, увеличи разходите за внос, показаха данни от проучване на Ройтерс.

Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, са за търговски дефицит от 2,398 трлн. йени (16,80 млрд. щатски долара) през август в резултат на значителен ръст на вноса от 46,7%. Очакванията за износа са той също да се е увеличил, но с по-бавен темп от 23,6 на сто.

Очакваният дефицит би маркирал най-големия месечен резултат от отчетените през януари 2014 г. 2,790 трлн. йени.

"Въпреки че ръстът в цената на суровия петрол се забави през юли, поевтиняването на йената увеличи разходите за внос", каза Кента Сува, икономист в Mizuho Research and Technologies.

Следващата седмица предстои да бъдат публикувани и данните за инфлацията на едро в Япония, които се очаква да покажат резултат от 8,9% през август, след като през юли показателя нарасна с 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още