IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка скоро няма да отлети от гълъбовата си къщурка

Вероятността от допълнително разхлабване е малка, смята бивш член на централната банка

14:05 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) скоро няма да отлети от гълъбовата* си къщурка и  вероятно ще продължи да поддържа стимулите въпреки прогнозите, че инфлацията в  Япония ще достигне 3% в следващите месеци. Банката иска да подсили вътрешното търсене, което да засенчи ефекта от забавящия се световен растеж. Такова мнение изрази бившият член на борда на ЯЦБ Гоуши Катаока, цитиран от Ройтерс.

На фона на нарастващия инфлационен натиск, възможността от увеличаване на стимулите, за да се противопоставят те на насрещните ветрове, е малка, смята Катаока.

"Освен ако икономическите условия не се влошат рязко, не смятам, че идеята за допълнително разхлабване ще се обсъжда много", каза Катаока, като допълни, че фискалната политика ще изиграе голяма роля в справянето със следващия икономически спад.

По думите му повишаващите се в световен мащаб цени на суровините увеличават натиска, предизвикан от нарасналите разходи в Япония, до безпрецедентни равнища. Тези движения карат компаниите да покачват цените и увеличават възможността инфлацията в страната да е над целевото равнище от 2% за известно време.

"Инфлацията може да достигне 3%, но ускорението ще бъде задвижено основно от по-високите цени на суровините", прогнозира Катаока.

"Би било ужасна идея ЯЦБ да повиши лихвите само защото инфлацията за кратко ще достигне 3%", каза Катаока.

По думите му финансовата институция може в срок да прекрати пандемична схема за финансиране, тъй като натискът върху корпоративните финанси се облекчава.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още