fallback

Инфлацията в Япония достига 31-годишен връх

Нарастващите разходи оказват влияние върху потребителите в третата по големина икономика. Въпреки това повишаването на лихвените проценти е малко вероятно

11:49 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Япония достигна най-високото си ниво от повече от три десетилетия насам. По този начин тя се превърна в фактор, който затруднява централната банка в Токио, която се очаква да се придържа към паричния си курс на стимулиране, когато в четвъртък вземе решение за лихвените проценти и вероятно не ги увеличи, предава Bloomberg. 

Министерството на вътрешните работи съобщи във вторник, че потребителските цени, без тези на пресните храни, са се повишили с 2,8% през август спрямо година по-рано. Това е най-рязкото увеличение от 1991 г. насам, без да се отчита влиянието на повишаването на ДДС. Анализаторите очакваха инфлация от 2,7%. 

Нарастващите разходи за енергоизточници и преработени храни продължават да са причина за по-голямата част от годишното увеличение. За него са допринесли и по-високите цени на електроенергията и в по-малка степен - промените в цените на мобилните телефони.

Исторически ръст на инфлацията в Япония. Графика: Bloomberg

Но тъй като ръстът на цените се разпространява и извън енергийните продукти, натискът върху банката да обоснове необходимостта от продължаващите си стимули се засилва. Потребителските цени без тези на пресните храни и енергията нараснаха с 1,6%.  

 

Въпреки по-бързия темп на инфлацията е малко вероятно данните да накарат Японската централна банка да промени политиката си в четвъртък. Управителят Харухико Курода многократно е заявявал, че централната банка ще запази лихвените проценти на най-ниските нива, докато стабилният ръст на заплатите не направи инфлацията по-устойчива.

„Настоящата инфлация, задвижвана предимно от разходите, е лоша за потребителите, но ЯЦБ ще продължи да облекчава условията с надеждата, че в крайна сметка тя ще се превърне в положителна инфлация", казва икономистът Юичи Кодама от Meiji Yasuda Research Institute. „Политиката на централната банка няма да се промени до края на мандата на Курода, тъй като това е последната, голяма възможност за него" наистина да съживи инфлацията.

Решимостта на Курода да се придържа към курса на стимулиране превърна ЯЦБ в аутсайдер сред световните централни банки. През тази седмица Федералният резерв на САЩ, както и Английската централна банка и Швейцарската национална банка вероятно ще повишат лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 20.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още