IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавният ръст на фабричното производство и услугите в Китай подкопава икономическата инерция

Инвеститорите очакват китайските власти да въведат още стимули в подкрепа на икономиката

08:46 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Секторите на промишленото производство и на услугите в Китай са продължили да се представят с по-бавен темп през април, показват официални допитвания, публикувани във вторник. Те сочат известна загуба на инерция за втората по големина икономика в света в началото на второто тримесечие, пише Ройтерс.

Охлаждането на дейността спрямо значителните ръстове през март показва хаотичното повишаване на търсенето и подчертава предизвикателствата пред държавните ръководители, въпреки че стабилният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие намалява неотложността от засилване на мерките за стимулиране на икономиката.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишленото производство на Националното статистическо бюро е спаднал до 50,4 пункта през април спрямо 50,8 пункта през март, над линията от 50 пункта, която разделя ръста от свиването, и малко над средната прогноза за 50,3 пункта в допитване на Ройтерс.

Новите поръчки за износ са нараснали значително по-бавно, а заетостта е продължила да се свива, сочат данните на китайската статистика.

Подиндексът на услугите се е повишил с най-бавния си темп от януари, достигайки ниво от 50,3 пункта през април спрямо 52,4 пункта през март.

„Показателите за бизнес активността в кетъринга, услугите, свързани с капиталовите пазари, и имотната индустрия се свиват“, съобщи Националното статистическо бюро в изявление.

Друго частно допитване за фабричната дейност на Caixin, също публикувано във вторник, показа, че производствената дейност е нараснала по-бързо с увеличаването на поръчките за износ.

Анализатори отбелязват, че разликите между PMI на Caixin и официалния PMI показват различията в техния географски и секторен обхват.

Инвеститорите се надяват китайските власти да въведат още стимули в подкрепа на икономиката и очакват знаци на месечното заседание на Политбюро, което трябва да се съсредоточи върху икономическите въпроси.

Федералният резерв в САЩ и централните банки на други развити икономики не бързат да намаляват лихвите и Китай може да премине през по-дълъг период на вяло външно търсене. Към предизвикателствата се добавя и това, че Пекин продължава да се бори с бариери пред търговията заради обвиненията на САЩ, че Китай изнася индустриалния си свръхкапацитет.

Тази година официални представители подчертаха необходимостта от икономическо развитие, основано на иновациите в развитите сектори.

Но анализатори заявяват, че непосредственият проблем на страната е съсредоточен около продължителното забавяне на имотния сектор и набъбващия дълг на местните власти, който подкопава доверието на домакинствата и на инвеститорите в удар за перспективите пред икономиката.

Директорът на МВФ за азиатско-тихоокеанския регион Кришна Шринивасан заяви във вторник, че ще бъде от полза, ако Китай ограничи индустриалните политики, за да намали неравномерното разпределение на ресурси и свръхкапацитета. Вместо това приоритет трябва да бъде отдаден на подкрепата за местното търсене пред политиките в подкрепа на  предлагането, отбеляза той.

Китай си постави цел за растеж на БВП от около 5% за 2024 г., която анализаторите смятат за амбициозна.

Джулиан Евънс-Притчард, ръководител на китайската икономика в Capital Economics, казва, че продължаващото циклично възстановяване ще се запази в краткосрочен план заради скромната фискална подкрепа.

„Но има множество рискове за забавяне на икономиката, включително заплахата от външни търговски бариери, по-дълбоко забавяне на имотния сектор и намаляване на извънбюдежтните разходи на местните власти за инфраструктура“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още