IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Нидерландия цените се покачват с рекорден темп - с 14,5% през септември

Основната причина за високата инфлация е 200-процентното увеличение на разходите за енергия. Без тях повишението щеше да бъде само с 6,5%

14:08 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Заведение за открито хранене в Амстердам. Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Заведение за открито хранене в Амстердам. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

През септември потребителските цени в Нидерландия се повишиха по-силно от всякога поради рязко нарасналите цени на енергоизточниците. В четвъртък статистическата агенция CBS съобщи, че стоките и услугите в страната са стрували средно с 14,5% повече, отколкото година по-рано.

През август инфлацията беше 12,0%. Това е много повече, отколкото в съседна Германия, където инфлацията се ускори до 10,0% през миналия месец.

Енергоизточниците в Нидерландия са стрували с 200% повече, отколкото през септември 2021 г. Като се изключат енергията и горивата, инфлацията щеше да бъде само 6,5%.

Разходите за образование също допринесоха за инфлацията, тъй като правителствената отстъпка от таксите за обучение и курсове, въведена заради пандемията от коронавируса, няма да се предоставя през настоящата учебна година. Облеклото пък е струвало с осем процента повече.

Индексът на потребителските цени, хармонизиран, за да бъде съпоставим с данните за инфлацията в други страни от Европейския съюз (ХИПЦ), се повиши до 17,1% през септември след отскока през август до 13,7%, съобщи CBS миналата седмица.

В Германия също не се вижда краят на инфлационната вълна, а напротив: според института Ifo все повече компании възнамеряват да повишат продажните си цени през следващите месеци. В съответствие с това всички търговци на дребно на хранителни стоки планират увеличение на цените, както установиха изследователите от Мюнхен в своето проучване от септември.

„Разбира се, това е социално взривоопасно, тъй като доходите на домакинствата нарастват много по-слабо", казва ръководителят на отдела за икономически изследвания на Ifo Тимо Волмерсхойзер пред агенция Ройтерс. Преобладаващата част от продавачите на лекарства (92,3%), цветя, растения и домашни любимци (89,6%), играчки (89,0%), велосипеди (84,4%) и канцеларски материали (83,8%) също искат да таксуват клиентите си по-скъпо.

„През следващите месеци инфлацията определено трябва да се достигне 11%", заяви ръководителят на отдела за бизнес циклите Волмерсхойзер. От 2023 г. следва да влезе в сила обявения от федералното правителство таван на цените на газа и електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още