IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на цветя в Нидерландия се срива

Оранжерийните цветя са важен икономически фактор в страната, като в сектора работят около 150 000 души 

22:00 | 02.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нарастващите цени на енергоизточниците създават затруднения за много сектори - и те в никакъв случай не се ограничават само до промишлените сектори. Част от селското стопанство също зависи от използването на енергийни източници. Понастоящем ситуацията е особено драматична в оранжерийния сектор.

Нидерландските производители на декоративни растения и цветя се опасяват за бъдещето си поради рязкото повишаване на разходите за енергия за отопление на оранжериите. Все повече производители вече обявиха, че ще се откажат от бизнеса си, ще обявят фалит или поне временно ще спрат работа през студените зимни месеци, съобщи в петък браншовата организация Royal Flora Holland. Ако цената на газа се задържи на сегашното високо ниво за по-дълъг период от време, съществуването на целия сектор е застрашено, заяви тя. Намаляването на производствения капацитет би имало последици за цялата индустрия.

Според нея компаниите са готови да инвестират в енергийния преход, но се нуждаят от повече помощ от страна на правителствата. За съжаление обаче такава не се задава, твърдят от Royal Flora Holland. В рамките на селскостопанския сектор декоративното градинарство и цветарството са най-големият експортен сектор в Нидерландия. Около 150 000 души са заети в този сектор. Сега има заплаха оранжериите да останат празни.

Потребителите ще трябва да се подготвят за намаляване на цветята на пазара, съобщи за вестник De Telegraaf асоциацията на оранжерийните производители Glastuinbouw Nederland. Предлагането ще намалее с 35-40%, фермерите ще произвеждат по-малко. Голяма развъдна компания, от която производителите купуват семена, също съобщава пред вестника, че отчита спад на поръчките с 30 до 50%. Засегнати са сортове цветя, които трябва да се отглеждат при топли условия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
винаги съм се чудел защо се смята за романтично да подариш убити цветя, но уботи животни нв може!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Ето как отпадат постепенно различни потребители . Така ще се редуцира групата консуматори до равновесно положение на пазарът . И в следващият момент и най-малкият излишък ще срине доставните цени . Всеки дето се е наместил на позицията на крадците на съдомиялни машини ще гледа да я задържи ... :))) ... Междувременно , който си е подготвил нещата и е заместил фосилите с ВЕИ ще му е все тая ... Кльон с ров пълен с вода м/у хората и казаците трябва !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още