IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Импортните цени в Германия растат най-силно от 1974 г. насам

Основната причина за тренда е рязкото покачване на цените на природния газ, които са около четири пъти по-високи спрямо миналата година

12:38 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на стоките, внасяни в Германия, отново се повишават по-силно, след като рязкото им покачване през предходните месеци донякъде се охлади. Вносните цени са се повишили с 32,7% през август в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи базираната във Висбаден Федералната статистическа служба в петък.

Това е най-силното нарастване от 1974 г. През предходните месеци цените на вноса също нарастваха силно, но с по-слаба тенденция, предава DPA. 

Цените на енергоизточниците продължават да нарастват особено силно. През август вносната енергия е била с около 162% по-скъпа, отколкото година по-рано. Само в сравнение с предходния месец увеличението е с почти 19%. 

Основната причина за тренда е рязкото покачване на цените на природния газ, които са около четири пъти по-високи в сравнение с преди една година. Цената на електроенергията е с около 465% по-висока от тази преди година. Само в сравнение с предходния месец цените на внесената електроенергия са се увеличили почти наполовина. Много междинни стоки също са станали много по-скъпи. 

Цените на вноса са едно от няколкото ценови равнища, които влияят върху потребителските цени. Европейската централна банка (ЕЦБ) основава паричната си политика на последните. 

Поради високата инфлация ЕЦБ вече повиши значително основните си лихвени проценти. Тя обаче изостава от много други централни банки, тъй като първоначално се колебаеше дали да затегне паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още