IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подготвя финансова подкрепа за бившето звено на "Газпром" в страната

След спирането на "Северен поток" национализираната Gazprom Germania има проблем да изпълни договорите си

14:09 | 05.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Германия е в напреднали разговори за предоставяне на държавно гарантирани кредитни линии на стойност милиарди евро на Sefe, бившата дъщерна компания на "Газпром" в Германия (Gazprom Germania), която беше национализирана от правителството. Целта е сигурност на доставките за вносителя VNG, съобщават източници на Ройтерс.

Sefe има договор за доставка на 65 тераватчаса природен газ годишно на компанията, която е част от германската компания за комунални услуги EnBW, припомня агенцията. Бившето звено на "Газпром" вече получи 9,8 млрд. евро под формата на държавно гарантирана кредитна линия.

Според информацията сегашната финансова подкрепа ще бъде предоставена от държавната банка KfW, като средствата ще могат да бъдат ползвани за покупката на природен газ от свободния пазар.

Всички засегнати страни отказват коментар на информацията на Ройтерс.

Заради високата волатилност на европейските газови пазари в последните месеци много енергийни компании имат нужда от допълнителна подкрепа. В края на миналия месец германското правителство одобри национализацията на Uniper. В последните дни търговията на нидерландската борса TTF обаче се успокои - за кратко в края на септември газът достигна цена от 223 евро за мегаватчас, след като се случиха взривовете по "Северен поток". Оттогава обаче тенденцията е надолу и днес (5 октомври) търговията се извършва на ниво от около 165 евро за мегаватчас.

Именно аварията, която спря и последните доставки по "Северен поток 1" е причината за търсената спешна подкрепа за Sefe. Компанията получаваше газ именно по този газопроровд и сега трябва да намери алтернатива, а цените на свободния пазар са по-високи от тези по дългосрочните договори за доставка с "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още