IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия пое временен контрол над дъщерното дружество на "Газпром"

Руският газов концерн изпълнява всички заявки на европейските клиенти и транзитът през Украйна е на максимум

09:58 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство пое временен контрол над дъщерното дружество на "Газпром" в страната, съобщава The Wall Street Journal. Целта е да бъдат защитени доставките на природен газ във федералната република, тъй като не е ясно кой в момента е собственик на активите. По думите на икономическия министър Роберт Хабек германският мрежови оператор ще управлява Gazprom Germania до 30 септември.

От "Газпром" отказват коментар по темата пред WSJ.

Дъщерното дружество на "Газпром" управлява критична газова инфраструктура - газохранилища, както и извършва и търговия и транспорт на природен газ в Германия. На този етап германското правителство е категорично, че доставките на газ са гарантирани.

От "Газпром" също потвърждават, че извършват всички заявки на европейските си клиенти. Руската компания заявява максимално възможния капацитет, договорен през Украйна - 40 млн. куб. метра в денонощие, посочва "Интерфакс".

В момента в Европа е обхваната от студена вълна, което накара повечето държави да започнат отново да черпят газ от почти празните газохранилища. Но от друга страна студеното време е придружено от силен вятър, който увеличи съществено произведената електроенергия от възобновяеми източници. В понеделник (4 април) вятърните централи произведоха около 27% от потребената в ЕС електроенергия, сочат данните на WindEurope.

Германия, както и почти всички държави от общността, са силно зависими от руските доставки на природен газ и петрол. Заради войната в Украйна обаче всички предприеха планове за намаляване на тази зависимост. Специално германските намерения са до 2024 година страната да спре да купува газ от Русия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още