IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия спира вноса на руски газ от 2024 година

Още преди това лято страната ще се откаже от руските въглища и ще намали наполовина вноса на руския петрол

12:36 | 25.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия си поставя задача да спре вноса на руски газ до 2024 година, става ясно от коментар на икономическия министър Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg. В допълнение до средата на тази година страната ще намали наполовина вноса на руски петрол и ще се откаже от вноса на руски въглища.

Това означава, че страната ще бъде до голяма степен "независима" до края на 2022 година от руските изкопаеми енергоизточници. "Компаниите няма да продължават договорите с руските доставчици и ще се прехвърлят към нови доставчици", коментира още Хабек.

Тези планове ще бъдат постигнати с експанзия на възобновяемите енергийни източници, намаляване на потреблението и диверсификация на доставките, както и производство на зелен водород. Подобни са и плановете на Европейската комисия за намаляване на енергийната зависимост на ЕС.

"Дори и да сме по-малко зависими от руския внос, все още е прекалено рано за енергийно ембарго", коментира обаче Хабек. Според него икономическото и социалното отражение на тази мярка ще бъде твърде сериозно, но дори и отказът да се продължат изтичащите договори вече ще нанесе щета на руския президент Владимир Путин.

Войната в Украйна се оказа шок за Германия и ЕС и общността предприе редица мерки за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива, посочва Bloomberg. Една от тях е увеличаване на доставките на втечнен природен газ, за каквото се разбраха ЕС и САЩ.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек проведе и допълнителни срещи с представители на Норвегия и Катар, с които е обсъдена диверсификацията на доставките.

Според германското издание Der Spiegel германските енергийни гиганти RWE и Uniper водят преговори за наемане на плаващи терминали за втечнен газ и регазифициращи инсталации, а правителстовото обсъжда подходящи места за позиционирането им в Северно море и в Балтийско море. Вероятно тези съоръжения ще могат да се използват съвсем скоро - още през следващата зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
"Тези планове ще бъдат постигнати с експанзия на възобновяемите енергийни източници, намаляване на потреблението и диверсификация на доставките" - давайте, давайте. Сами си затворете индустрията, хората зимата ще се топлят на свещи. Нови перки не знам как ще правите, като спряхте и вносът на стомана от Русия. Смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Германците гордо заявиха че няма да плащат в рубли така че може още тая година да станан енергийно независими от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, така си мислеха рашките и 89та година, как нямало да повлияе икономиката, а после дойде фалита. Евтините глупости запазаи за другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Хубаво приемаме че Германия (EI) се разбере някак с Катар, разбира се цената ще е доста нагоре. Тогава обаче тия доставки от Катар ще са липса на доставки някъде другаде (да кажем Пакистан, Индия, Китай) от къде мислите ще се попълнят тези липси в тези страни. Правят се едни упражнения след които някои суровини и особено енергията ще бъде безбожно скъпа в Европа и далеч по достъпна в конкурентни развиващи се икономики. И като за капак това никак няма да повлияе на политиката на Русия, дори според мен напротив ги прави още по решителни да следват това което са си наумили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 2 години
Няма да е зависима от Русия, като не купува от нея газ, нефт, и т.н. , но ще е зависима от бъдещият доставчик на тези "благинки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Bingomatic2
преди 2 години
"Войната в Украйна се оказа шок за Германия и ЕС и общността предприе редица мерки за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива, посочва Bloomberg." - Шок е за останалия свят как Меркел и Шрьодер продадоха Германия за рубли. Ама сега други ще плащат голямата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Правой дорогой идете товарищи, так держать !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още