IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският енергиен сектор вече усеща ударите на Запада

Липсата на финансиране и съвременни технологии рискуват загуба на конкурентоспособност за руския петролен и газов сектор

18:59 | 24.03.22 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Военната инвазия на Русия в Украйна доведе до вълна от санкции от страна на Запада, които включват и запазения до този момент енергиен сектор, пише The Wall Street Journal. Досега те избягват директни забрани за внос на енергийни ресурси, макар и САЩ, Канада и Великобритания да спряха вноса на руски петрол. В ЕС дебатите по темата продължават.

Но дори и без ограничения в износа руският енергиен сектор вече започва да усеща ударите на Запада, защото санкциите ограничават достъпа до финансиране и технологии, които са от ключово значение за развитие, а енергийни гиганти изоставят своите руски проекти. Всичко това заплашва петролния сектор на Русия, който допринася за около 1% от общото количество добиван петрол в света.

WSJ припомня, че други държави, на които бяха налагани подобни санкции - Иран и Венецуела, все още не могат да възстановят сектора си. Русия едва ли ще бъде изключение, предупреждават анализатори.

Според оценките на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през тази година руският петролен сектор ще свие добива на петрол и кондензати с около 15%, което ще бъде най-ниското ниво от 2003 г. насам.

"Това ще върне индустрията много години назад", предупреждава анализаторът Михаил Крутихин от независимата консултантска компания RusEnergy, която е съветник на руските петролни компании. Експертът допълва, че санкциите означават загуба на конкурентоспособност за руския енергиен сектор. Според компанията добивът може и никога да не се върне до нивата, регистрирани преди санкциите, налагани в последните няколко години.

А всяка загуба на това поле намалява силата на едно от основните геополитически оръжия на Русия. От години Москва използва енергийните ресурси, за да притискат правителства и потребители. Но петролният и газовият сектор са от съществено значение и за Русия - те допринасят за 40% от приходите в руския бюджет. Ако санкциите продължават, са заплашени около 1,5 млн. работни места в Русия.

И първите сигнали за проблем вече са налице. Консорциумът, управляващ Каспийския газопровод, пренасящ петрол от Казахстан до пристанището Новоросийск в Черно море, съобщи за повреда, която ще намали преноса с около 1 млн. барела на ден. Но в момента не може да бъде намерено финансиране, за да бъде отстранена аварията, посочват от компанията,  в която най-големите акционери са Русия (24%), казахстанската компания "КазМунайГаз" (19%), Chevron (15%), както и дъщерното дружество на "Лукойл" - "ЛукАрко".

Нещо повече - много от активните находища са стари разработки и разходите за поддържане на добива се увеличават. Реално Русия от години се бори да поддържа добива и в последно време руските компании се опитват да получат достъп до американски технологии, за да могат да осигурят добива от находищата си.

Русия все още изнася петрол към Европа, но цената на сорта "Уралс" вече е около 85 долара за барел при цена на сорта Брент на световните пазари от около 115 долара за барел. Тази голяма разлика подсказва, че няма много желаещи да купят руски петрол.

Властите в Русия признават, че печалбите от износа на петрол ще се свият. Вицепремиерът Александър Новак коментира, че през април и май петролните и газовите компании на Русия ще имат проблеми  с логистиката и плащанията на доставките.

Ако това продължи, Русия ще започне да пълни своите петролни складове и да търси варианти за съхранение на други места, предупреждават анализаторите от Aperio Intelligence. Москва търси начини за диверсификация на своя износ, за да поддържа износът стабилен, коментира и Новак.

Какво се случва с газовия сектор?

На този етап Европа трудно може да се откаже от покупката на руския природен газ, но пък темата седи на масата за преговори от началото на военните действия в Украйна. Вече има и някои конкретни санкции срещу Русия и на газовото поле - например замразяването на газопровода "Северен поток 2", който е напълно изграден и течеше процедура по сертифициране в Германия.

Русия има и амбицията да завладее дял от пазара на втечнен газ, за да може да включи и своите трудни за разработване находища в Арктика. Сега обаче Москва няма да има достъп до технологиите, нужни за да реализира този план.

Китай ли е решението?

Множество служители в руските енергийни компании са работели на Запад и имат знанията какво трябва да се направи. Сега те ще опитат с местните технологии да приложат тези свои знания, предполага Александър Габуев от Carnegie Moscow.

"Става дума за технологии от времето на СССР, не за технологии от 21-и век", допълва той.

Анализаторите очакват, че Русия ще се обърне към Китай, за да подкрепи енергийния си сектор. Но се вижда, че Пекин може и да няма желание да се обвърже с Москва, ако сам е изправен пред западни санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
До 33- БРАВО- точно така се случи в България. Дано всички го проумеят и дано най-накрая повярват, че България МОЖЕ И ТРЯБВА да е енергийно независима от русия. На нас ни трябват САМО три милиарда- не 10, 20, 30 или 60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 1
igigov
преди 2 години
Тавариш Копейник, руплата се вдигна на 500 за долар. Скоро и по 1000 ще има, не се бой. Особенно след забраната на крепостните да купуват вражеска валута. Sky is the limit какте се казва, едно време в НРБ долра беше 0.98 лв., ама само на хартия, а всъщност соц. робите го купуваха пред Кристал за 20-30лв. по онова време-една заплата беше 120 лв. Та това очаква всички ваттенки, да работят за 60 долара на Година, като в братските Куба, Венецуела и сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Хахаха :) Ами то и България може да реши ,че преноса на газ за Сърбия струва 500 рубли за долар ! Хахахах :) Скривай се някъде. Газта я спираме. Спираме износа на ток в момента е 2Г нон-стоп и това е ! Пак ще имаме почти 2 пъти повече ток от нужното ! Опорките не фърфят ! Може да правиш само лицеви упори или вятър на онази работа на *** ако искаш. Аз не правя много отдавна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз нищо не усещам от тези удари ! Защо ? Защото мисля как да изгбягам от руска , американска или арабска зависимост. Кажи сега защо България взема 90% от газа от Русия ? Защо не си копа газовите хидрати ? Защо няма терминал за втечнен газ ? Защо няма газова връзка с Гърция ? Защо турския поток даже няма отклонение в България :) ???!??! Защо май френд ? Защото така нарежда Масква или какво ?!?! Масква идти на *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Хаха чувал съм :) Нали и правеца 8м беше копие на apple ама забиваше като за световно :) Ххахаха. Затова по семафорите в БДЖ слагаха VAX и apple2 при условие,че имахме правец 82/м/ц краден :) Много си далеко от истината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ти май забрави как фалира веднъж Русия :) Война в Афганистан, совалката Буран, срив на петролния пазар, забрана на Рейгън на износ от САЩ за Русия на помпи :) Защо си мислиш,че сега ще е по различно ? Защо някой си мисли,че Китай с охота ще купи 90% от нужния му газ ?!?! Това да не са управниците на България :) Повече от 10% не му трябват. На ЕС съюз също ! *** лер сам се закопава никой не му е виновен. Нито една страна не подкрепя *** Лер с изключение на Венецуела, Еритрея, Северна Корея и Беларус. Какво спорите още :) ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...не спазваш основното изискване за юрист да си безпристрастна...'' Напротив- съвсем безпристрастно мога да те уведомя за правното си становище, а именно- русия наруши; 1. Чл. 2 във вр.с чл.51 Устава на ООН 2. чл. 5 във вр. с чл.3 от Резолюцията на ООН за определението на агресията от 1974г. 3. Чл.3 от ЖЕНЕВСКА КОНВЕНЦИЯ ОТ 12 АВГУСТ 1949 Г. ОТНОСНО ЗАКРИЛА НА ЦИВИЛНИТЕ ЛИЦА ВЪВ ВРЕМЕ НА ВОЙНА Обн. ДВ. бр.27 от 25 Март 2014г. Та- тези нарушения обосновават правният извод, че русия води агресивна война в Украйна и това е напълно обективното ми правно становище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 5
Frosty
преди 2 години
Ей Ватников/Салатников, само да те спипам да купуваш руски рубли и да им вдигаш курса - ще ти скъсам ушите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...нито мъжът ти е мениджър ...'' Добре, де- наистина не е мениждър, а директор по киберсигурност, само, че има три магистратури, една от които е въпросното МВА точно от Лондон;0 А- да- забравих- има и една докторантура, както и курс за СЕО в Харвард Кенеди скуул;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съдейки по търговското ни салдо с пPocия, май ние тях храним, а не обратното! Ама откъде да знаеш ти сложни думи, като салдо?! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още