IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ неочаквано намаляха

Пазарът на труда в страната продължава да е силно затегнат дори с лихвените повишения от Фед

16:39 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Броят на американците, подали заявления за помощи при безработица, неочаквано е намалял миналата седмица, сигнализирайки, че пазарът на труда продължава да е затегнат, дори когато търсенето на работна ръка се охлажда насред по-високите лихви, пише Ройтерс.

Новоподадените заявления са намалели до 214 хил. броя в седмицата до 15 октомври, съобщи американското министерство на труда. Същевременно данните за предходната седмица бяха ревизирани с 2 хил. броя в посока надолу. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха 230 хил. молби през предишната седмица.

Пазарът на труда остава издръжлив, въпреки че в цялостната картина вече се виждат пукнатини, докато Федералният резерв на САЩ продължава с бързото покачване на лихвите, които от близо нулево равнище в началото на годината вече са в диапазона 3-3,25%.

По-рано този месец стана ясно, че новооткритите работни места са намалели с 1,1 млн., най-голямото понижение от април 2020 г., като са се равнявали на 10,1 млн. броя в последния ден на август. Въпреки това икономистите нямат очаквания за широкоразпространени уволнения, тъй като компаниите са нащрек след трудностите, през които преминаха при Голямото напускане - процес в САЩ, започнал по време на пандемията, в който служители масово напускаха работните си места поради недостатъчно заплащане и търсене на по-добри възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още