IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляха до 5-месечно дъно

Инфлацията в страната се е забавила леко през второто тримесечие

17:11 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е паднал до най-ниското си ниво от пет месеца насам - сигнал, че пазарът на труда продължава да набира инерция въпреки усилията на Федералния резерв на САЩ да забави активността, пише CNBC.

Новоподадените заявления са намалели до 193 хил. в седмицата до 24 септември, спадайки с 16 хил. спрямо предходната седмица, съобщи министерството на труда на САЩ. За сравнение - очакванията на Dow Jones бяха за резултат от 215 хил. броя.

Спадът е довел до най-ниското равнище на молбите от 23 април насам, като това е първият път, в който те намаляват под 200 хил. от началото на май насам.

Продължаващите молби, данните за които вървят със седмица назад, са намалели с 29 хил. до 1,347 млн. броя.

Силните резултати в доклада са публикувани в момент, в който Фед се опитва да охлади икономиката с цел забавяне на инфлацията, която продължава да е на високи равнища.

Отделен доклад на министерството на търговията показа, че ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - предпочитан от Фед измерител на инфлацията - е нараснал със 7,3% на годишна база през второто тримесесечие, забавяйки се леко от отчетените 7,5% през първите три месеца на годината.

Извън волатилните цени на храните и енергията индексът е записал ръст от 4,7%, което е под ръста от 5,6% в трите месеца до края на март тази година.

Последно Фед одобри трети пореден лихвен ръст от 75 базисни пункта, като сигнализира, че цикълът на парично затягане все още не е приключил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още