IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард от Фед: Силният ценови натиск застрашава инфлационната цел на Фед

Служителят на Фед се застъпва за нови увеличения на лихвите

21:00 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Bloomberg L.P.

Надеждността на инфлационната цел на Федералния резерв е застрашена от силния ценови натиск, заяви управителят на клона на централната банка на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард, който призова за допълнително повишаване на лихвите.

„Това е сериозен проблем и трябва да сме сигурни, че реагираме на него по подходящ начин“, изтъкна Булард по време на икономическа конференция в Лондон, цитиран от Bloomberg. „Повишихме значително основния лихвен процент тази година и се очакват още увеличения“, в последните прогнози на Фед, добавя той.

Служителите на американската централна банка повишиха лихвените проценти със 75 базисни пункта миналата седмица, като това е третото поредно повишения в такъв размер. Според икономическите прогнози лихвата ще достигне 4,4% до края на тази година и 4,6% през 2023 г.

Според служител на Фед в Сейнт Луис може да се наложи да бъдат повишени около 4,5%, или с 1 процентен пункт повече от априлската прогноза.

 „Току-що стигнахме до точката, в която можем да твърдим, че сме в ограничителна територия“, заяви Булард. Позовавайки се на динамиката при лихвените проценти, той заяви, че „трябва да оставим тази висока лихва за известно време, за да сме сигурни, че инфлацията е поставена под контрол“.

Служители на Фед сигнализираха, че очакват още повишения с общ размер от 1,25 процентни пункта през последните две заседания до края на годината. В момента икономистите очакват още едно, четвърто поредно, увеличение на лихвите със 75 базисни пункта.

Според Булард САЩ са изправени пред риск от рецесия. Въпреки това той омаловажи степента на заплаха, отразена на финансовите пазари на фона на обърната крива на доходността.

„Може да очаквате кривата на доходност да бъде обърната въз основа на номиналната перспектива, а не непременно въз основа на прогнозата за рецесия“, посочва Булард. „Окуражаващо е, че инфлационните очаквания са на правилното място“, добавя той.

В края на август Булард заяви, че инфлацията може да се окаже по-устойчива, отколкото много хора очакват, а лихвените проценти все още не са достатъчно високи, за да свият ценовия натиск. Той повтори, че би искал основната лихва да достигне ниво между 3,75% до 4% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още